Sarajevski mediji s pažnjom prate posetu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji boravi u tom gradu.

Abazović se danas sastao sa dvojicom članova predsedništva BiH i ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković.

Kako su preneli mediji, Abazović je juče po podne doputovao u Sarajevo u višednevnu radnu posetu, koja obuhvata i prisustvovanje komemorativnom skupu povodom Dana sećanja na srebreničke žrtve, gde će, kako je najavljeno, i govoriti.

Izvestili su i da je Abazović, inače sarajevski student, po dolasku u Sarajevo prošetao gradom i razgovarao sa građanima.

Abazovićevu posetu obezbeđuju jake policijske snage. Abazović je u Sarajevu najpre bio opšteprihvaćen, a da je kasnije bio oštro kritikovan zbog ulaska u koaliciju sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori.

Ipak, sve mu je oprošteno nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici. Abazović u Sarajevu učestvuje na Samitu o demokratiji u jugoistočnoj Evropi, a održaće i više bilateralnih susreta.

Tokom susreta sa Turkovićevom, sagovornici su istakli da dve države nemaju otvorenih pitanja.

– Ja sam znao da ću doći u Potočare i pre, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u poslednje vreme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svesti i hvatamo korak sa savremenim svetom. Ako budemo usmereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i svetu. Treba da budemo usmereni ka zajedničkom i ukupnom progresu – rekao je Abazović u razgovoru s Turkovićevom.

Dritanu Abazoviću je pre sastanka uručen Cvet Srebrenice.

Bisera Turković je istakla da ceni to što je kao potpredsednik Vlade Crne Gore Abazović stigao na obeležavanje 26. godišnjice srebreničkog zločina i što će tom događaju prisustvovati i predsednik CG Milo Đukanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here