Tanjug

Prošle godine, 4. septembra, u Beloj kući, potpisan je Vašingtonski sporazum u prisustvu tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Ovim sporazumom, Kosovo se složilo da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se Srbija složila da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova u roku od godinu dana.

Stručnjaci kažu da je ovaj sporazum, koji su potpisali bivši premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Tramp iskoristio za izbornu kampanju, dok od ministarke spoljnih poslova Kosova, Donike Gervale, očekuju da odmah započne kampanju za priznanje Kosova.

Profesor Sulejman Mehazi rekao je da bi nakon isteka Vašingtonskog sporazuma u ​​septembru, Gervalin zadatak trebalo da bude povećanje priznanja Kosova.

– Dolaskom Donike Gervale na čelo Ministarstva spoljnih poslova Kosova, mislimo da će se priznanja iz većine zemalja koje još nisu priznale Kosovo povećati. Primarni zadatak kosovske šefice diplomatije Donike Gervale, po isteku Vašingtonskog sporazuma u ​​septembru, trebalo bi da bude povećanje što većeg priznanja Kosova, ako Gervala uspe da pobedi Srbiju akcijama priznanja Kosova ona će postati najuspešniji ministar od nezavisnosti Kosova do danas – rekao je on.

Takođe, Mehazi je dodao da srpske akcije za povlačenje priznanja Kosova treba da prate Gervaline protivmere za veće priznanje Kosova.

– Ako je Srbija tajno lobirala za povlačenje priznanja Kosova od Vašingtonskog sporazuma do septembra, Donika Gervala je trebalo da učini suprotno kako bi pripremila diplomatski teren za priznanje Kosova nakon septembra. Srpske akcije za povlačenje priznanja Kosova treba da prate Gervaline protivmere za veće priznanje Kosova – rekao je on.

Dalje je govorio o tome šta je oslabilo srpsku diplomatiju.

– Priznavanje Kosova od strane Izraela uveliko je oslabilo srpsku diplomatiju, a s druge strane pogodovalo kosovskoj diplomatiji, ovu diplomatsku prednost kosovska ministarka Gervala bi trebao da iskoristiti za dobijanje više priznanja od srpskih povlačenja priznanja Kosova – rekao je on.

Profesor je pomenuo i razlog zašto je Kurti izabrao Gervalu za ministrku spoljnih poslova.

– Premijer Aljbin Kurti, upravo zbog stagnacije priznanja Kosova i uvida u njene intelektualne, političke i diplomatske sposobnosti, je i predložio Doniku Gervalu za ministrku spoljnih poslova samo da bi se usprotivila srpskoj diplomatiji protiv priznanja Kosova – rekao je on.

– Najveći diplomatski rat Gervale bi trebalo da bude dobijanje priznanja Kosova od što većeg broja zemalja sveta. Dakle, srpski rat za povlačenje priznanja Kosova treba oboriti dobijanjem priznanja Kosova od strane Donike Gervale – zaključio je Mehazi.

Mehmeti: Srbija nije primenila nijedan sporazum

Politički analitičar Faton Mehmeti rekao je da je sporazum koji je potpisan u Vašingtonu farsa.

– Od početka se znalo da je ovaj sporazum farsa, karta u rukama Trampa i Grenela za američke izbore. Kao takav, sa promenama u američkoj administraciji, niko iz nove administracije više nije zainteresovan za taj sporazum – rekao je on.

Mehmeti je dalje rekao da Kosovo nije pobedilo, dok je napomenuo da Srbija nije primenila nijedan potpisani sporazum.

– U tom smislu, čak se i taj sporazum smatra mrtvim. Srbija nije primenila nijedan sporazum, to se znalo od početka. Kosovo nije ništa dobilo, drugi su ga koristili u svoje svrhe. Ukratko, Vašingtonski sporazum je mrtav i od toga se ništa ne očekuje – zaključio je Mehmeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here