Privatna arhiva

Više stotina Bošnjaka Dan državnosti BiH, praznik koji se proslavlja isključivo u Federaciji BiH, obeležili su u Memorijalnom centru Potočari, nakon čega su prošetali centralnim ulicama Srebrenice noseći i ratne zastave Armije BiH što je izazvalo ogroman revolt među srpskim stanovništvom.

Branimir Kojić, predsednik Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih Srebrenice, kaže da je proslava Dana državnosti BiH u centru ovog grada iskorištena da se preživelim Srbima “pošalјe jasna poruka da se ne nadaju miru i suživotu”.

– Činjenica da su danas u defileu gradom viđene ratne zastave armije BiH, one zastave pod kojom su Naser Orić i njegovi kolјači poubijali srpsku nejač, popalili srpsku imovinu, mi kao porodice ubijenih Srba shvatamo kao jasnu provokaciju i poruku da oni vaspitavaju svoju decu da se nekažnjeno Srbi mogu ubijati i da je to normalno – kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, poražavajuća je činjenica da MUP RS nije reagovao niti je oduzeo te zastave.

– I dok Bošnjaci slobodno mogu da mašu svojim ratnim zastavama, Srbima u Srebrenici je zabranjeno da nose zastave Republike Srpske ili Srbije, čak i kada proslavljaju sportske uspehe. Do sada je napisano više kazni zbog “narušavanja javnog reda i mira”, zato što te naše zastave navodno vređaju nacionalna i verska osećanja Bošnjaka. Zar mi treba da žmurimo i ćutimo na muslimanske ratne zastave koje se vijore Srebrenicom – pita Kojić.

U BiH ne postoji zakon o praznicima, niti je bilo kojim drugim zakonom ustanovljen praznik koji se slavi u oba entiteta.

Otuda Republika Srpska proslavlja 9. januar kao svoj dan u znak sećanja na 1992. godinu kada je Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Istovremeno, u skladu sa Zakonom o praznicima, u Republici Srpskoj se kao državni praznik i neradni dan proslavlja i 21. novembar kada se slavi Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U Federaciji BiH ne postoji sličan datum, već se jedino slavi 25. decembar u znak sećanja na 1943. i zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu kada je i doneta odluka o formiranju posebne države unutar buduće jugoslovenske republike.

3 COMMENTS

  1. Sreca pa ovakve probleme nemaju Srbijanci u Sumadiji. Ah sad ova sklepana dejtonska BiH sa tri ratna poklica, tri naroda, tri crkve, sveto trojstvo lopovluka i svakodnevne kradje na sve tri strane – to su ti problemi koje mi Sumadinci na sve srecu nemamo. U nas je jedan lopov, potkrada i laze jedan narod i podrzava ga jedna crkva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here