Verovatno su vam bar jednom u životu rekli da ako želite zdrave oči, treba da jedete šargarepu. I dok stara poslovica ima neku istinu o tome, jer se beta karoten u njoj pretvara u vitamin A – vitamin koji je potreban za optimalno zdravlje oka – postoje i druge, a možda čak i korisnije namirnice koje su dobre za vaše oči i vid.

Spanać
Spanać, kao i ostal lisnato zeleno povrće poput kelja, sadrži dva antioksidansa sačuvana u makuli – onaj deo mrežnice koji štiti oči od oštećenja svetlosti. Ovi antioksidanti su lutein i zeaksantin. Lutein je duboko žuti pigment koji se nalazi u lišću biljke, a zeaksantin karotenoid koji se nalazi u mrežnici oka i u mnogim biljkama poput špinata. S obzirom da oči usisavaju mnogo energije – postoji dodatna potreba za antioksidacijskom zaštitom.

Crvene paprike
Crvene paprike nisu samo povrće koje će vam zagoreti grlo i oči. Crvena paprika sadrži vitamin C koji je vitamin rastvorljiv u vodi i moćan antioksidans. Osim što pomaže u borbi sa prehladom, vitamin C pomaže telu da formira i održava vezivno tkivo, uključujući kolagen koji se nalazi u rožnjači oka. Vitamin C takođe pomaže u očuvanju zdravih krvnih sudova, uključujući osetljive kapilare u mrežnici.

Badem
Ako pogledate bilo koju listu zdrave hrane, verovatno ćete pronaći bademe i druge orahe. To je zato što su prepuni omega-3 masnih kiselina, proteina, kalijuma, ugljenih hidrata, vlakana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i B vitamina. Sve ove stvari doprinose ukupnom zdravlju tela. Konkretno badem sadrži vitamin E, koji je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti naših očiju od slobodnih radikala, koji mogu razgraditi zdrava tkiva.

Riba
Pa, razgovarali smo mnogo o biljkama s vitaminima, posebno A, C i E koji su potrebni za zdrav vid. Međutim, vitamini su u osnovi beskorisni bez masti koje ih nose tamo gde treba da idu. Sjajan način da se ta najvažnija masnoća dobije je putem ribe, posebno svežeg lososa i tunjevine. Ove su ribe mesnate i pune Omega 3 masnih kiselina koje pomažu vašim krvnim sudovima da budu zdravi i jaki. Te masne kiseline pomažu u sprečavanju sindroma suvog oka i glaukoma.

Jaja
Jaja su još jedna super namirnica koja sadrži gotovo sve što vam je potrebno. Jedno tvrdo kuvano jaje će vam dati kalijum, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, gvožđe, kalcijum i magnezijum – sve što je odlično za zdrave i jake oči. Ali, dve su stvari koje jaja čine zdravom hranom za vaše oči: lutein i zeaksantin. Kao i spanać, jaja sadrže ovaj snažni antioksidans (lutein) koji je odgovoran za žutu boju u žumancetu koji pomaže u borbi protiv makularne degeneracije. Dok zeaksantin štiti oči od oštećenja usled ultraljubičastog zračenja od sunca. Imajte na umu da se ovi moćni zaštitnici nalaze samo u žumancetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here