Na koji način preboleti ovaj period i ubrzati prevazilaženje izbirljivosti, pokušaćemo da razjasnimo u ovom tekstu.

Izbirljivost je vrlo česta pojava u periodu ranog predškolskog uzrasta. Deca tada razvijaju preferencije ka određenim namirnicama, što je vrlo turbulentan proces, samim tim što omiljena hrana bude jedino što dete želi da pojede u toku dana, da bi već sutradan završila na podu.Nemojte dozvoliti da vas ovakvo ponašanje vašeg mališana dovede u period frustracije i stresa. Ukoliko poslušate neke od sledećih saveta, vremenom će se detetov odnos prema hrani promeniti i izbirljivost će biti prošlost.

  1. Porodični kontekst – trudite se da što više obroka poprimi oblik tradicionalnog porodičnog ručka, gde je obrok poslužen i ne sprema se posebna hrana samo za dete. Potrudite se i trebalo bid a bude tako, da u svaki obrok uključite bar jednu namirnicu koju dete voli.
  2. Bez kljukanja i nutkanja – ako dete odbija da jede, vrlo je velika verovatnoća da zaista nije gladno, a kažnjavanje i svađanje oko jela samo podstiče averziju prema hrani.
  3. Izbegavajte podmićivanje – uslovljavanje “ako pojedeš …, dobićeš slatkiš”. To samo dovodi do toga da slatkiši deluju još privlačnije, a redovan obrok kao neprijatan zadatak.
  4. Ne odustajte! – nudite detetu novu hranu, čak i onu koja mu se ranije nije svidela, jer nekad je potrebno i više od 10 probanja da bi čulo ukusa prihvatilo neku namirnicu.
  5. Rutina – planirajte da obroci budu uvek u isto vreme kako biste povećali verovatnoću da dete bude zaista gladno. Samim tim će i nove namirnice dobiti priliku da budu isprobane.
  6. Raznovrsnost – omogućite detetu da proba hranu različitih ukusa, mirisa i teksture. Potrudite se da ograničite novu hranu na male porcije i sačekajte bar 2 nedelje pre nego što ponovo pokušate sa istom namirnicom.
  7. Uključite dete u planiranje i pripremanje obroka – dozvolite mu da odabere voće ili povrće koje će pojesti za večeru, i pružite mu priliku da vam pomogne tokom kuvanja, naravno, uz superviziju.
  8. “Mostovi hrane” – kada dete prihvati neku namirnicu, uvodite nove koje su slične po boji, obliku, teksturi…
  9. Uparivanje – pokušajte da kombinujete namirnice ukusa koji se najčešće na prvu loptu ne svide deci (kiselo, gorko) sa namirnicama “popularnijih” ukusa (slatko, slano); primer takve kombinacije je brokoli-sir.
Ako ste zabrinuti zbog ishrane vašeg deteta, razgovarajte sa pedijaterom, koji vam može pomoći u rešavanju problema i obezbediti da vaše dete dobije sve potrebne hranljive sastojke za rast i razvoj. Takođe imajte na umu da je izbirljivost kad je hrana u pitanju, najčešće mala razvojna faza za malu decu. Dajte sve od sebe da ih strpljivo vodite na njihovom putu ka zdravoj ishrani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here