Afere na ledu zbog paušalnog poreza

0

Zbog obustave rada svih advokata, pravosuđe u Srbiji će i dalje trpeti i sutra će trpeti, posebno krivično, jer bez njihovog prisustva ne može da bude održano suđenje za bilo koje krivično delo za koje je zaprećena kazna preko osam godina zatvora.

Gde su naše pare: Ujedinjeni advokati
 

Tako će biti odloženo suđenje Darku Šariću, koga su mediji pa i sam državni vrh proglašavali najvećim balkanskim narko-bosom, ujedno optuženim i za pranje para u Srbiji.
Afera sa zloupotrebama u pančevačkoj Azotari takođe će morati da sačeka advokate bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina. Ako advokati ne počnu sa radom u sredu, biće odložen i početak suđenja Nenadu Ognjenoviću i drugima za zloupotrebe u Galenici, a neizvesni su i nastavci suđenja gde su prvooptuženi Predrag Bubalo i Branko Jocić, koji su planirani za četvrtak.
Advokati traže da im paušalne poreske obaveze budu vraćene na nivo od prošle godine, jer su im ovogodišnjim poreskim rešenjima nameti povećani od 40 do čak 300 posto u nekim slučajevima.
Takođe traže ukidanje odredbi vezanih za javno beležništvo koje, kako tvrde, ugrožavaju advokatsku profesiju, ali i ustavni poredak, zbog čega su nedavno podneli nekoliko inicijativa Ustavnom sudu da ih oglasi neustavnim, a od zakonodavca traže da odredbe u zakonima promeni.

 

 

Zabrana
Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a nedelju dana kasnije pridružili su im se i kolege iz cele Srbije pošto je skupština Advokatske komore Srbije prošle nedelje donela odluku da se obustavi rad do ispunjenja zahteva advokature.
Shodno toj odluci advokatima je do daljeg zabranjeno da dolaze na suđenja, a nepoštovanje navedenih uputstava smatra se "težom povredom dužnosti advokata".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here