Albanci traže preuređenje Makedonije

0

Imer Selmani

"Redefinisanje međunacionalnih odnosa neće se dogoditi samo zato što su se toga prisetili Albanci, već zbog činjenice da će to biti neophodno", rekao je Selmani u Debru u razgovoru sa svojim pristalicama.

On je dodao da u tom slučaju nijedna tema ne treba da bude tabu, pa ni redefinisanje države u formi kantona kao u Švajcarskoj, ili uređenja Belgije.

"Sva ova organizovanja treba da imaju svoj cilj, a to je zaustavljanje diskriminatorske politike prema nevećinskom narodu, u ovom slučaju Albanaca", dodao je Selmani, koji je bivši ministar zdravstva u makedonskoj vladi.

Selmani je ocenio da Albanci veruju u Ohridski sporazum, ali da ne veruju u želju makedonskih političara da ga implementiraju, i pored toga što je to obaveza iz samog sporazuma, ali i Ustava, preneli su skopski mediji.

On je optužio vladajuću partiju VMRO-DPMNE za stvaranje verske i etničke netolerantnosti, kao i za stvaranje Makedonije kao pravoslavne države na štetu pripadnika islama.

Selmani je, takođe, optužio i vladajuću partiju makedonskih Albanaca, Demokratsku uniju za integraciju, koja učesetvuje u vlasti, za nepreduzimanje aktivnosti da zaustavi koalicionog partnera u kršenju prava Albanaca.

 

Ohridski sporazum potpisan je 13. avgusta 2001. godine i njime je okončan sukob makedonskih bezbjednosnih snaga i takozvane Oslobodilačke narodne armije, te postavljen okvir za rješavanje pitanja prava Albanaca u Makedoniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here