EPA
Aleksandar Čeferin

Fudbalsku Evropu uzdrmala je informacija da 12 najmoćnijih klubova na Starom kontinentu, u želji za većom zaradom i profitom, planiraju da formiraju Superligu. UEFA i predsednik Aleksandar Čeferin našli su se pred ozbiljnom problemom. Ipak, ova burna priča završila se pre nego što je i počela. Čeferin i njegovi saradnici uspeli su da zaštite evropska fudbalska takmičenja pod okriljem ove organizacije i da ugase Superligu pre nego što je i zaživela.

– Kažu da je UEFA korumpirana i da sve radimo isključivo zbog novca, a oni su hteli da organizuju novo takmičenje zbog veće zarade. Bivši predsednici možda i jesu bili korumpirani, zato sam se kandidovao da to promenim i sada sam prvi čovek organizacije. Kada sam video šta se dešava, popio sam dupli viski. Svima koji su me zabrinuto zvali rekao sam: “Dajte mi 24 sata i Superliga neće postojati!” Veliku pomoć imali smo od navijača, koji su protiv ovakvog takmičenja – ispričao je Čeferin.

Predsednik UEFA je najavio da će uskoro biti određene i kazne za klubove, kako se u budućnosti ništa slično ne bi ponovilo.

Čeferin je po profesiji advokat. Oženjen je Barbarom i ima tri ćerke. Potiče iz ugledne ljubljanske advokatske porodice. Kancelearija Čeferin je najpoznatija u Sloveniji. On se pre fudbala dokazao kao branilac u mnogim ekonomskim i političkim slučajevima, koji su, kako često ističe, njegova velika strast. Nekoliko puta se našao na vrhu liste najuticajnijih advokata.

U fudbal je Čeferin ušao 2011. godine kad je postao treći predsednik Slovenačkog fudbalskog saveza. Tu funkciju je obavljao do 2016. kada je izabran za sedmog po redu predsednika UEFA. Na tom mestu nasledio je Mišela Platinija. Na glasanju je dobio 42 od 55 glasova i ubedljivo pobedio protivkandidata, Holanđanina Mihaela van Praga.

Čeferin se bavio sportom, ima crni pojas u karateu, ali nikada nije bio aktivan fudbaler. Bio je član izvršnog odbora Olimpije. Radio je u ekipi malog fudbala Litija koja je pod njegovom kontrolom napravila ogroman napredak u slovenačkom fudbalu. Po preuzimanju predsednčke funkcije u slovenačkom savezu, njegova misija je bila da na viši nivo podigne domaću ligu. Pod njegovim vođstvom Savez je prostorije iz Ljubljane preselio na Brdo kod Kranja, gde je izgrađen velelepni sportski centar vredan 8,5 miliona evra. Prvi čovek UEFA je bio čest gost FSS i dobro je sarađivao sa Slavišom Kokezom, bivšim predsednikom srpskog saveza. U vreme jedinstvene jugoslovenske države bio je navijač splitskog Hajduka, ali ne očekuje da na tom prostoru uskoro može biti formirana liga poput nekadašnje.

– Sećam se jugoslovenske lige, bila je jedna od pet najboljih u Evropi. Navijao sam za Hajduk iz Splita. Njima baš ne ide najbolje poslednjih godina, ali šta da se radi. Sada sam u drugoj situaciji. Tada je to bila jedna zemlja i navijao sam za klub iz svoje države. Okolnosti su sada drugačije, ali i dalje gajim simpatije prema Hajduku. UEFA podržava regionalna takmičenja, ali ne verujem da će u skorije vreme biti moguće napraviti takvo takmičenje na prostoru bivše SFRJ. Politička situacija je i dalje previše komplikovana. Rat je i dalje u sećanju ljudi. Ako bismo pravili regionalne lige, realnije je da Slovenija, Hrvatska i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi.