Facebook/Skyfall Naturally Blue Sparkling Wine
Foto: Ilustracija

Svaka peta žena znala je da alkohol povećava šanse da žene obole od kancera dojke, pokazuje istraživanje.

Žene gotovo da ništa ne znaju o tome koliko alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke, pokazuje studija. Samo je jedna od pet žena koje su učestvovale u istraživanju znala da je alkohol faktor rizika. Procenjuje se da je konzumacija alkohola u pet do 11 odsto slučajeva uzrok ove teške bolesti.

Iz Centra za istraživanje kancera u Velikoj Britaniji kažu da bi smanjile rizik od dobijanja raka dojke žene treba da prestanu da piju ili barem da smanje unos alkohola.

U istraživanju je učestvovalo dve stotine žena, a podaci su objavljeni u časopisu BMJ Open. Učesnice istraživanja su ili bile na pregledu za rak dojke ili već imaju simptome ove bolesti.

One su popunjavale i upitnik koji treba da pokaže da li postoje neki spoljni faktori rizika. Samo trećina je znala da gojaznost povećava rizik, dok je samo polovina dala tačan odgovor o uticaju pušenja. Ipak, svega 16 odsto žena koje su bile na pregledu i 23 odsto njih koje su već obolele je znalo da alkohol može da bude okidač.

Više od polovine onih koje piju alkohol (88 od 152) mislile su da mogu da procene koliko alkohola ima u piću. Tri četvrtine njih je tačno odgovorilo na pitanje koliko ima alkohola u čaši vina, a nešto više od polovine znalo je tačan procenat u pinti piva.

Ove brojke su zaista važne

  • Rak dojke je najčešće kancerogeno oboljenje kod žena širom sveta
  • Čak osam od 100 žena ima rak dojke
  • Ispijanje dve jedinice alkohola na dan povećava rizik od dobijanja raka dojke na 11 od 100
  • Svake godine oko 4.600 žena u Srbiji oboli, a 1.600 umre od ove bolesti

Oko pola miliona žena svake godine u Velikoj Britaniji dolazi u bolnice zbog simptoma raka dojke.

Profesorka Džulija Sinkler, koja je vodila istraživanje, kaže da je to bila prilika da žene saznaju šta bi mogle da urade da smanje rizik od oboljevanja.

„Od žena koja su učestvovale u istraživanju, 94 odsto nema rak dojke. Ali, ako u porodici imate istoriju bolesti, govore vam da se pregledate češće.

„Ukoliko ste gojazni ili pijete alkohol više nego što bi trebalo, niko vam ne govori da nešto možete da uradite.“

„Alkohol povećava rizik od oboljenja u tri slučaja na 100 žena. Iako je rizik mali, to je nešto na šta možete da utičete.

„Potrebno je da pomognemo ženama i edukujemo ih da bi mogle same da donesu odluku.“

Dani bez alkohola

Profesorka Sinkler kaže da su žene, koje su posle pregleda saznale da su zdrave, pozitivno reagovale na informaciju da alkohol povećava rizik od oboljenja. Ipak, rekle su da im se ne dopada da ih neko krivi jer piju alkohol.

Iz Centra za istraživanje kancera u Velikoj Britaniji kažu da se rizik od raka dojke povećava sa svakom dodatnom jedinicom alkohola koju ispijamo na dnevnom nivou.

„Zabrinjavajuće je da većina žena, koje su učestvovale u studiji, nije znala da alkohol povećava rizik od raka dojke, kao ni da je smanjenje alkohola jedan od najboljih načina da se smanji rizik“, kaže Ema Šilds, menadžer u zdravstvu.

„Ne morate u potpunosti da odustanete od alkohola. Ali, ako smanjite količinu i uvedete više dana bez alkohola, možete da napravite veliku razliku.“

„Preglede na koje žene dolaze koristimo da razgovaramo sa njima o rizicima. Ipak, potrebno je da uradimo dodatna istraživanja da bismo znali kako žene reaguju na ove informacije i da li to uopšte pomaže“, dodaje ona.

Šta su jedinice alkohola i kako ih izmeriti u piću?

  • Čašica jakog pića (25 ml): jedna jedinica
  • Standardna (175 ml) čaša vina: 2,1 jedinica
  • Velika (250 ml) čaša vina: tri jedinice
  • Pivo od 0,4 litre sa četiri odsto alkohola: 2,3 jedinice
  • Pivo od 0,4 litre sa pet odsto alkohola: 2,8 jedinica
  • Jak sajder od 0,4 litre od osam odsto alkohola: 4,5 jedinica

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime