ATAImages
Milorad Dodik

Ambasada SAD u Sarajevu tvrdi da će glavni krivac za zastoj u evropskim integracijama BiH biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog njegove bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovih napada na državne institucije.

“Milorad Dodik tvrdi da je ‘spreman za EU’, ali njegov ‘zagrljaj’ sa Vladimirom Putinom i brutalnom ruskom invazijom na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i delovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama pobijaju tu tvrdnju”, saopštieno je iz Ambasade SAD.

Navode da integracija BiH u “evroatlantske institucije zahteva kolektivne napore svih političkih aktera”.

“Umesto da se u dobroj veri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucene dok nastoji da okrivi druge za nedostatak napretka”, saopšteno je iz američke Ambasade na mreži Iks.

Ukazuju da uslovi 1+3, koje je postavila Evropska unija, jasni i lako razumljivi.

“Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebalo da bude završen ranije. Do sada je odgovor na to pitanje bio ‘ne’”, naveli su u saopštenju.

Tvrde da Dodikovi “ultimatumi” ne predstavljaju angažman u dobroj veri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU.

“On sada želi da pobegne od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak napred u martu, jasno je na kome će biti krivica: na gospodinu Dodiku”, naveli su iz Ambasade SAD.

3 COMMENTS

  1. Пуна подршка Додику за застој ЈевРопских интеграција БиХ.

  2. E, kada američki ambasador kaže da laže Dodik, to govori o njemu kao najvećem lažovu u BiH. Ko veruje Amerima teško njemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here