Tanjug
Anke Konrad i Aleksandar Vučić

Veoma je važno da se što pre stvore preduslovi da se obnovi dijalog Beograda i Prištine i sprovedu dogovori iz Brisela 2013. godine, kao i sporazumi iz Brisela i Ohrida ove godine, što naravno uključuje i stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavila je ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Ona je i untervjuu za današnji “Blic” navela da to uključuje i sprovođenje deeskalacije kao i rasvetljavanje dešavanja od 24. septembra u Banjskoj.

– Trenutna situacija nije održiva za ljude na severu Kosova, kao ni za ljude u Srbiji i na Kosovu uopšte – istakla je Konrad.

Dodala je i da što pre moraju da se održe novi izbori na severu KiM i da se kosovski Srbi vrate u zajedničke institucije.

Odnose Srbije i Nemačke ocenila je kao dobre i navela da se, uprkos ponekad različitim mišljenjima o pojedinim pitanjima, saradnja i dalje nastavlja.

– Vodimo dijalog po najrazličitijim pitanjima. On nije usmeren samo na pitanja poput nemačkih investicija, nego uključuje i pitanja kulture, pa će se narednih dana održati tradicionalni Gete Fest. Imamo programe stipendiranja, naučnu saradnju – rekla je ona.

Govoreći o proširenju Evropske unije (EU) gde je 2030. godina zacrtana kao godina proširenja rekla je da je mapa puta prilično jasna, jer postoje klasteri i poglavlja, te da je važno da se samo ne donose propisi, nego da se oni i sprovode.

– Tu govorim o evropskim standardima i zakonima. Znamo da je proces izolovan, ali države članice su spremne da podrže Srbiju na tom putu – kazala je Konrad.

2 COMMENTS

  1. Prvo ste izbacili Srbiju sa Kosova i Metohije i ne pomisljate mogucnost da se vrati ponovo na Kosovo i Metohiju.Onda se postavlja logicno pitanje zbog cega bi Siptari sprovodili dogovore iz Brisela i Ohrida.Srbija je izbacena i nema sanse da se vrati na Kosovo nego jos ne smije ni blizu administrativne linije da dodju .

  2. ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here