pixabay.com

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev izjavio je danas da su nedavne optužbe Nemačke da Rusija eskalira globalnu prehrambenu krizu zapravo glavni pokretač nestabilnosti na svetskom tržištu i neravnomerne raspodele resursa koja je pogoršana antiruskim sankcijama.

”Primetili smo da u poslednje vreme u nemačkom javnom prostoru sve više uzimaju maha optužbe da Rusija eskalira globalnu krizu sa hranom i koristi hranu kao oružje. Svakako, takve insinuacije su potpuno lažne”, rekao je ruski diplomata, a prenosi TASS.

On je istakao da je pre godinu dana, na poziv UN, Rusija pristala da produži sporazum o izvozu žitarica Crnim morem, ali da je, kako je rekao, njena humanitarna priroda ”odmah žrtvovana komercijalnim interesima Zapada i kijevskog režima”,

”Problem neravnomerne raspodele resursa ostaje glavni faktor nestabilnosti globalnog tržišta hrane, koji je značajno pogoršan nelegitimnim antiruskim sankcijama EU, SAD i njihovih satelita. One su poremetile funkcionisanje uspostavljenih lanaca isporuke. gde je Rusija bila ključni igrač ”, rekao je Nečajev.

Sporazum o izvozu žita istekao je 17. jula ove godine, a Moskva je odbila zahteve da on bude produžen na još šest meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here