EPA/Maciej Kulczynski
Američki vojnici

Američki vojnici koji se povlače sa severa Sirije bombardovali su svoju bazu nedaleko od grada Tel Tamer, dok su u drugom kompleksu uništili opremu.

Sirijske snage su ušle u Tel Tamer neposredno posle povlačenja Amerikanaca koji su uništili pistu u bazi. Sirijska novinska agencija SANA navodi da su Amerikanci uništili radar na planini Abdulaziz, kao i nekoliko objekata u provinciji Hasaka nakon čega su otišli ka sirijskoj granici sa Irakom.

Nešto ranije Rojters je javio da su američki vojnici prešli u Irak iz Sirije preko graničnog prelaza Sahela, u severnoj iračkoj provinciji Dohuk. Dopisnik Rojtersa sa lica mesta navodi da su vojnici u Irak ušli u oklopnim transporterima. Više od stotinu vozila prešlo je iz Sirije u Irak.

Izvor iz bezbednosnih struktura Kurda u Iraku takođe je naveo da su američke snage ušle i u poluautonomni region Kurdistan u ovoj zemlji.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je tokom vikenda da će se gotovo svi od 1.000 vojnika povući sa severa Sirije na zapad Iraka kako bi nastavili kampanju protiv džihadista iz Islamske države.

Krajem prošle nedelje, Turska se posle razgovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom saglasila sa petodnevnom obustavom ofanzive na severoistoku Sirije kako bi kurdski borci mogli da se povuku iz bezbednosne zone koju Ankara želi da uspostavi nedaleko od svoje granice.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here