EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dve trećine američkih građana strahuje zbog političkog nasilja koje bi moglo da se dogodi nakon predsedničkih izbora u novembru, na kojima će se ponovo suočiti aktuelni i bivši američki predsednik Džozef Bajden i Donald Tramp, pokazuje zajednička anketa Rojtersa i Ipsosa.

Istraživanje koje je obuhvatilo 3.934 odrasle osobe u SAD pokazalo je široko rasprostranjenu zabrinutost da bi zemlju ponovo mogli da zahvate nemiri koji su usledili nakon Trampovog izbornog poraza 2020.

Tramp je tada tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare, što je podstaklo hiljade njegovih pristalica da upadnu u vašingtonski Kapitol.

Oko 68 odsto ispitanika onlajn ankete, uključujući 83 odsto demokrata i 65 odsto republikanaca reklo je da je zabrinuto da će “ekstremisti pribeći nasilju ukoliko ne budu zadovoljni ishodom predsedničkih izbora u novembru”.

Oko 15 odsto ispitanika je reklo obrnuto, a 16 odsto nije sigurno.

U nedavnim intervjuima, Tramp je odbio da se obaveže da će prihvatiti rezultate izbora, a na predizbornim skupovima predstavio je demokrate kao varalice.

Anketa, sprovedena od 7. do 14. maja, pokazala je da republikanci manje veruju u poštene izbore nego demokrate.

Samo 47 odsto republikanaca je reklo da je uvereno da će rezultati izbora biti tačni i legitimni, u poređenju sa 87 odsto demokrata koji su izrazili poverenje u ishod.

Tramp se suočava sa krivičnim prijavama u Vašingtonu i Džordžiji zbog navodnog pokušaja da poništi izborni poraz, ali je verovatno da se ovi predmeti neće naći pred sudom pre ovogodišnjih predsedničkih izbora.

Republikanski kandidat negira umešanost u ova dva slučaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here