Asad proglasio opštu amnestiju

0

bašar el Asad
 

Predsednik Sirije Bašar el Asad proglasio je opštu amnestiju za sve počinjene zločine do danas, javila je sirijska državna televizija. Sirijski ministar pravde Nadžem el Ahmad rekao je da uredba u kontekstu "društvenog oproštaja, nacionalne kohezije poziva na suživot, pošto je (sirijska) vojska ostvarila nekoliko vojnih pobeda". S druge strane, organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da sirijska vlada ima na desetine hiljada zatvorenika u zatvorima gde postoje mučenja i druge vrste sistemske torture i da oružani sukobi s mnogo žrtava i dalje traju.
Od izbijanja pobuna protiv vlasti dugogodišnjeg predsednika Asada u martu 2011. u Siriji, režim je označavao sve disidente, naoružane ili nenaoružane, kao "teroriste" i proizvoljno držao na hiljade njih u zatvorima, tvrde iz tih organizacija. Odluku o amnestiji Asad je doneo samo pet dana nakon što je osvojio treći sedmogodišnji mandat. Vlasti su prethodno odluke o amnestiji donosile 2011. i 2013. godine.
U međuvremenu, najmanje 45 boraca stradalo je u sukobima džihadističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta i pobunjeničke koalicije u istočnoj Siriji. Islamska država Iraka bori se protiv koalicije u kojoj se nalaze saveznik terorističke organizacije Al Kaide, Front Al Nusre, islamistički i umereni pobunjenici.
Sirijska opservatorija je objavila da je u sukobima u mestu Hošam, u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezor, poginulo 17 pripadnika Al Nusre i islamista, kao i 28 pripadnika Islamske države Iraka, prenosi AFP. Naoružana opozicija u Siriji je u početku prihvatila Islamsku državu Iraka, ali je kasnije usledila odmazda zbog strogog tumačenja islama i zločina nad civilima i suparničkim opozicionim borcima.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here