Atentator na papu traži politički azil u Hrvatskoj!?

0

Neposredno posle atentata na papu Vojtilu, 1981.godine
 

Papa Vojtila pogođen je 1981. godine sa četiri metka. Dva su ga pogodila u donji deo stomaka, a po jedan u svaku ruku. Agca je rekao kako su ga za taj čin angažovali Bugari. Papa ga je posetio u zatvoru 1983. godine, dva dana posle Božića, oprostio mu atentat i blagoslovio ga. Agca je od tada počeo da se zanima za hrišćanstvo. 2000. godine je premešten u turski zatvor, a 2007. objavio da više ne praktikuje islam, nego da se smatra katolikom.

 

Italija i Španija već su jasno poručile da ga smatraju teroristom, zbog čega mu, po ustavu tih zemalja, ne mogu pružiti politički azil. Nakon što je odslužio trideset godina zatvorske kazne, 52-godišnji Turčin danas je slobodan čovek, ali on još skriva istinu o naručiocima atentata.

A nered u njegovoj glavi danas je veći nego ikad pre. Mehmet Ali Agca, naime, za svoje intervjue traži i po tri miliona dolara. Pre 30 godina, za vreme suđenja izjavio je da je Sin Božji, a tu bizarnu retoriku nastavlja i danas.

 

Zgranutoj javnosti najavljuje i – svoje krštenje na Trgu svetog Petra.

Papa Vojtila u poseti  atentatoru 1893.godine
 

 

Agca je prvu noć na slobodi prespavao u luksuznom apartmanu hotela "Šeraton" u Ankari, a račun u iznosu od 540 evra platili su njegovi advokati, jer njihov klijent, kažu, nema novca. Poručio je da će se uskoro sresti s Orlandom, duhovnim sinom Ivana Pavla II, kome će napokon otkriti sudbinu Emanuele, duhovne kćeri Ivana Pavla II koja je nestala dve godine nakon atentata.

 

Uprkos brojnim kontroverzama, turski mediji su posebnu pažnju posvetili najavljenom susretu i preneli da se Orlando raduje susretu s Mehmetom. Još 1988. posetivši svog atentatora u zatvoru, Ivan Pavle II kazao je da mu je Mehmet Ali Agca potvrdio da je Emanuele živa i zdrava i da je njen nestanak povezan sa atentatom na njega. Nakon što izađe na slobodu, Agca će, obećao je, objaviti imena njenih otmičara i pomoći joj da se vrati u život.

 

Mehmet Ali Agca svojim je izjavama i postupcima privlačio pažnju i za vreme izdržavanja 30-ogodišnje kazne pa je najtiražniji turski list "Hourijat" ovih dana na svojim stranicama objavio i isečke iz pisama koja je papin atentator poslao turskoj obaveštajnoj službi.

U pismu, prenosi "Hourijat", Mehmet detaljno opisuje pripreme za atentat na pokojnog sirijskog predsednika Hafiza Al-Asada, koga je smatrao najvećim turskim neprijateljem, dve godine pre atentata na papu. Od turskih obaveštajaca je zahtevao da poruče američkoj CIA da je spreman da sarađuje sa njima i bez problema im preda Osamu bin Ladena, živog ili mrtvog.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here