EPA
Bolnica u Austriji

Austrija je danas zvanično uvela „korona semafor“, koji prikazuje lokalnu „zaraženost“ opština u Austriji, a već sada su tri velika Beč, Grac i Linc, kao i opština Kufštajn u „žutom“.

U tim regionima za koje semafor pokazuje žutu boju primenjuju se pooštrene mere, kao što je obaveza nošenja maski u školama, trgovini, gastronomiji i na manifestacijama, saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

„Korona semafor“ se sastoji od četiri boje – zeleno (nizak rizik), žuto (srednji rizik), narandžasto (povećan rizik) i crveno (visok rizik).

Za regione u „zelenom“ važiće osnovne mere koje predviđaju distancu od najmanje jednog metra, maske u javnom prevozu, prodavnicama namirnica, banci, pošti, kao i zdravstvenim ustanovama.

Na manifestacijama u zatvorenim prostorima dovioljeno je maksimalno 5.000 osoba, uz nošenje maske i fiksno mesto, a na otvorenom 10.000 ljudi.

Za opštine koje su obeležene „žutom“ bojom uvodi se obaveza nošenja maski u svim prodavnicama, a postoji i restrikcija kod manifestacija, to jest maksimalan broj od 2. 500 u zatvorenom i 5. 000 na otvorenom.

Kada semafor pokaže „narandžasto“ svetlo važi mera nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima, skraćuje se radno vreme gastronomije na ponoć, i smanjuje se broj osoba na manifestacijama na maksimalno 250 u zatvorenom, odnosno 500 na otvorenom.

U školama se sportske aktivnosti dozvoljavaju samo na otvorenom.

Kada semafor pokazuje „crveno“ svetlo zabranjuju se manifestacije, uz izuzetke kao što su venčanja i sahrane.

Škole u tom slučaju prelaze na nastavu od kuće, a za firme se preporučuje prelazak na rad od kuće.

Što se privrede tiče kontakt sa mušterijama biće omoguće samo u prodavnicama namirnica, apotekama, benzinskim pumpama, što znači da će ostale radnje, hoteli i gastronomija morati da zatvore.

„Zasigurno ćemo imati sportsku jesen – postaviće se pitanje ko je brži, virus ili mi“, konstatovao je vicekancelar Verner Kogler na prezentaciji „korona semafoa“.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da „zeleno“ svetlo ne znači da se građani u tim opštinama ne moraju pridržavati mera, već da tamo moraju biti primenjene osnovne mere.

Žuto svetlo, kako dodaje, znači da postoji „srednji rizik“, i da nema razloga za „dramatiku“, niti za napade na vlasti.

Anšober je rekao da se „boja“ za svaku opštinu određuje na osnovu četiri parametra – nedeljni prosek novozaraženih, broj testova, pitanje porekla infekcije, kao i kapaciteti bolnica.

Komisija, koja se bavi „korona semaforom“, utvrdila je da su, prema tim parametrima, Beč, Grac, Linc i Kufštajn u „žutom“.

Anšober dodaje da su ti gradovi i opštine od sledećeg nivoa, „narandžaste“ boje, daleko udaljeni.

Kurc je objasnio da će najmanje jednom nedeljo biti utvrđivane boje na „korona semaforu“, a u slučaju „hitne opasnosti“ biće odmah reagovano promenom boja.

Komisiju čine 19 eksperti i predstavnici pokrajina i savezne države, koja će se sastajati svakog četvrtka i analizirati epidemiološku situaciju u pojedinim regionima, nakon čega će dati prepruke.

O boji, koja se određuje, a odlučivaće politika.

Veoma zanimljivo je stanje na „korona semaforu“ pred početak nove školske godine na istoku Austrije.

Zbog „žute“ boje će đaci u Beču, u ponedeljak, u školi morati da nose maske.

Predviđeno je da đaci u školi, izuzev u razredu, nose maske, i predviđene su i posebne mere higijene za nastavu fizičkog i muzike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here