Avganistan pod kompletnim nadzorom SAD-a

0

Ne objavljivanje informacija o zemljama u kojima se vrše zločini je samo po sebi zločin: Džulijan Asanž 

Uprkos velikom pritisku američke Vlade da bi otkrivanje te informacije moglo da izazove nemire i ljudske žrtve, iz Vikiliksa su ostali dosledni svojim stavovima.

 

Organizacija, koju predvodi Džulijan Asanž, poručila je da neće sudjelovati u cenzuri te da narod pogođene zemlje ima pravo da zna ko ga apsolutno konroliše.

 

SAD u Avganistanu ne primenjuju "klasičnu" NSA špijunažu koja nadzire celu planetu, već specijalni agresivni program, pod nazivom "MISTIK", koji – kako otkrivaju dokumenti Edvarda Snoudena – snima gotovo sve lokalne i međunarodne pozive unutar te države.

 

Glavni urednik i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se i dalje, već dve godine, nalazi u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu , napisao je tekst povodom objave ovih informacija i žestoko kritikovao SAD, ali i medije koji im "pomažu u cenzuri".

 

"Znamo iz prethodnih izveštaja kako je NSA, masovni špijunski sistem – jedna od ključnih komponenata američkog programa bespilotnih letjelica. Američki dronovi ubili su na hiljade ljudi i na stotine žena i dece u Avganistanu, Pakistanu, Jemenu i Somaliji, direktno kršeći međunarodni zakon.

 

Cenzurisati identitet zemlje – žrtve bila bi direktna asistencija u ubijanju nevinih ljudi" – poručuje Asanž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here