BBC: Gej parada kako bi se usrećila EU

0

Korak ka evropskim vrednosima: Učesnik gej parade u Beogradu
 

Takođe se spominje izjava premijera Vučića koji je istakao da je obaveza države da obezbedi Paradu ponosa u Beogradu i da će država to i uraditi, neodobravanje pravoslavne crkve, kao i da dve trećine stanovnika Srbije homoseksualnost smatra bolešću.

BBC je, takođe, izveštavao o snažnim antigej protestima koji su u subotu uveče održani u prestonici.

 

Sve o dešavanjima na Paradi ponosa možete pročitate OVDE.

 

Pročitajte još:

* Hiljade građana izašlo protiv gej parade
* Delije i grobari zajedno u Porodičnoj šetnji
* “Nastavite borbu, bez obzira šta će Vučić i Stefanović da urade mojoj porodici i meni”!

 

Agencija Frans pres, navodeći da je uoči početka Parade ponosa centar grada bio blokiran i da su na ulicama bile raspoređene hiljade pripadnika žandarmerije i policije, zaključuje da Beograd danas ličio na grad "pod opsadom".

 

Evropska unija pažljivo je pratila održavanje Parade ponosa u Beogradu, koja je za Uniju pokazatelj stepena poštovanja ljudskih prava u Srbiji, dodaje agencija.

 

Oko 1.500 ljudi na gej paradi

Radio Slobodna Evropa prenosi da mediji procenjuju da je između 1.000
i 1.500 aktivista bilo na Prajdu. Taj radio navodi da je homofobija rasprostranjena u Srbiji uz podršku crkvenih vođa i desničarskih partija, ali da je pod pritiskom Evropske unije, za koju je ovaj događaj test posvećenosti Srbije temeljnim ljudskim pravima.

Agencija Asošijejted pres navodi da je policija vodenim topovima i oklopnim vozilim blokirala prilaz ruti parade dok "Srbija pokušava da poštuje ljudska prava svih svojih građana dok traži članstvo u Evropskoj uniji". Posle nereda 2010, "vlasti u ovoj konzervativnoj balkanskoj državi zabranjivale su marševe za gej prava sledeće tri godine, navodeći bezbednosne razloge", dodaje agencija.

 

AP navodi i da je nekoliko stotina gej aktivista mašući zastavama u duginim bojama prošetalo od sedišta vlade kroz puste ulice Beograda, a da su zabeležene manje čarke eskstremnih desničara s policijom koja ih je sprečila da dođu do maršrute.

 

Agencija Rojters navodi da je Parada ponosa održana uz velike mere bezbednosti kako bi sprečila ekstremne nacionaliste i fudbalske huligane da ponove nasilje iz 2010. godine. Rojters navodi da je u Srbiji, kao i drugim konzervativnim društvima
na Balkanu, homofobija rasprostranjena, ali da je s pripremama za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, Brisel jasno stavio do znanja da Prajd vidi kao lakmus test posvećenosti zemlje odbrani ljudskih prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here