commons.wikimedia/Serge Serebro
Beloruski vojnici

Raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je prinudna mera i važan elemenat obuzdavanja protivnika, izjavio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.

– Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije smatra se važnom komponentom preventivnog obuzdavanja potencijalnih protivnika od pokretanja oružane agresije protiv Belorusije – to je naša prinudna mera – rekao je Hrenjin.

Kako je dodao, mere koje su izložene u nacrtu obnovljene vojne doktrine zemlje „imaju za cilj sprečavanje eskalacije vojno-političke situacije i smirivanje tenzija“, a akcenat je na odvraćanju od iniciranja vojnih sukoba.

– Usvajanje obnovljene doktrine omogućiće da se kao prvo, međunarodnoj zajednici predstavi miroljubiva politika i odsustvo neprijateljstva prema bilo kome, ali i da se istovremeno prenese jasna poruka: spremni smo da branimo našu zemlju svim snagama i sredstvima, između ostalog i sa našim vojnim saveznicima iz Savezne Države Rusije i Belorusije i ODKB – poručio je beloruski ministar.

Minsk otvoren za saradnju sa svima – pa i sa NATO

On je dodao da je Belorusija otvorena za saradnju u vojnoj sferi sa svim državama, uključujući zemlje NATO.

– Spremni so da obnovimo sa njima pragmatičan dijalog uz uslov da prestanu sa agresivnom retorikom i akcijama protiv nas – istakao je Hrenjin.

Po njegovim rečima, obnovljena vojna doktrina može poslužiti kao osnova za rešavanje situacije u Evropi i pokretanje mirnog dijaloga.

– Još jednom svima poručujem: mi nemamo neprijatelja. U svojoj politici ne nameravamo ni na koga da se obaziremo i da se usklađujemo. Imamo interese naših naroda, međusobne savezničke obaveze. Rukovodićemo se samo tim faktorima u svim našim odlukama i akcijama, kako samostalno, tako i u okviru Savezne Države – poručio je Hrenjin.

Ranije je Hrenjin rekao da je predstavljen nacrt obnovljene vojne doktrine Belorusije u kojoj su jasno definisani izvori vojnih pretnji po zemlju, mere reagovanja na njih kao i stavovi o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja. Ministar je dodao da je na osnovu rezultata rada i sastanka, predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko naložio da se dokument doradi pre nego što se podnese na odobrenje beloruskoj Narodnoj skupštini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u martu prošle godine da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Krajem godine, Lukašenko je saopštio da su sve bojeve glave isporučene i da su “na svojim mestima”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here