Beograd ključan u odluci o referendumu

0

Naime, SAD veruje da vlada u Beogradu može kontrolisati Dodika i još više svojim stavovima uticati na javno mnjenje građana Republike Srpske. Vlada u Beogradu suzdržana je prema najavama premijera RS da će raspisati referendum. Iz Federacije BiH i Hrvatske stižu reakcije osude takvih najava, uz obrazloženje da bi referendum izazvao nestabilnost, a Beograd se vidljivo drži po strani.

 

Pitanje na referendumu glasilo bi: "Podržavate li Dejtonski sporazum i protivite li se njegovom kršenju", precizirao je Dodik i objasnio da će se time eliminisati svaki mogući prigovor da je to antidejtonski čin.

Na drektno pitanje podržava li referendum u RS, kako je to Dodik poslednji put naveo, da se utvrdi podrška Dejtonskom sporazumu, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić insistira na poznatom stavu nemešanja i podrške jedinstvenoj BiH, piše "Blic".

 

"Srbija kao jedan od potpisnika ostaje privržena Dejtonskom sporazumu, kao i teritorijalnoj celovitosti BiH. Nemamo nameru da se mešamo u unutrašnje prilike u BiH, ali ćemo podržati sve ono o čemu se dogovore tri naroda i dva entiteta", kazao je ministar Jeremić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here