Beogradska filharmonija razgalila Srbe “Maršom na Drinu”

0

 

Kako je saopšteno iz Beogradske filharmonije, nastup pod upravom dirigenta Muhaja Tanga, uz čuvenog baritona Željka Lučića, izazvao je ovacije u punoj sali dvorane Simfonijskog centra u Čikagu,

 

Izvođenje "Slovenskog marša" Petra Čajkovskog i odlomci iz Verdijevih opera "Magbet" i "Rigoleto" u maestralnom izvođenju Željka Lučića, podarile su publici duh evropske tradicije, a filharmoničarima užitak da se predstave sa svojim omiljenim solistom, navodi se u saopštenju.

 

"Posebno sam ponosan na Beogradsku filharmoniju s kojom sam nastupao poslednji put pre pet godina. Zaslužili su ovaj topli aplauz kojim ih je publika nagradila. Koncert sa njima mi je bio divan, a uzbuđenje isto kao kad nastupam u Metropoliten operi! Sa nestrpljenjem očekujem naš sledeći zajednički nastup u njujorškom Karnegi holu", rekao je bariton koji u čuvenom Metropolitenu nastupa nekoliko sezona.

 

Orkestar je izveo i tehnički izuzetno zahtevnu Drugu simfoniju Jana Sibelijusa, "Grlicu" iz "Ohridske legende" Stevana Hristića i "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog, što je naišlo na oduševljenje srpskog dela publike koja je željno dočekala i ponosno ispratila orkestar koji im je doneo zvuk njihovog doma.

 

Beogradska filharmonija nastavlja turneju u Severans holu u Klivlendu, potom u Muzičkom centru u Vašingtonu, a završava koncertom u Karnegi holu u Njujorku, 9. oktobra.

 

Ovo je prva američka turneja Beogradske filharmonije u istoriji dugoj 91 godinu, a njeno predstavljanje na američkoj kulturnoj sceni kruna je dosadašnjeg razvoja te institucije i otvara novu stranicu istorije Beogradske filharmonije, navodi se u saopštenju beogradskog orkestra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here