Bez ruskog gasa najduže pet meseci

0

Ukoliko situacija u Ukrajini eskalira, Nemačka bi najduže pet meseci mogla da izdrži bez ruskog gasa. Do tog zaključka je došao Institut za energetiku i privredu u Kelnu, koji se nedeljama bavio kriznom simulacijom i posledicama koje ona može imati u energetskom smislu na Evropu.
Taj scenario podrazumeva pojačavanje ratnih sukoba, što bi za rezultat imalo da EU i Rusija međusobno pooštre sankcije i što bi ruskog predsednika Putina konačno navelo da zavrne gas Evropi. Celom kontinentu u tom slučaju preti ledena zima, piše "Špigl-onlajn".
Iako je u pitanju čista teorija, ona ipak nije nezamisliva u stvarnosti otkako je Rusija počela izgradnju gasovoda prema Kini. Mala uteha za Nemačku je ta što bi, za razliku od drugih zemalja, u slučaju ruskog embarga na gas mogla da obezbedi snabdevanje tokom pet meseci. Već posle toga nedostajalo bi 3,4 milijarde kubnih metara gasa, izračunali su eksperti. Poređenja radi, tokom cele prošle godine u Nemačkoj je potrošeno 84 milijarde kubnih metara gasa.
Ova studija navodi dve pretpostavke kako da Nemačka pregura zimu bez oslanjanja na Rusiju. Kao ravnotežu za nedostajući ruski gas, Evropa bi trebalo da uveze 45 milijardi kubika tečnog gasa više nego prošle godine. On bi se zatim zaledio na minus 164 stepena i tankerima transportovao dalje. Kako ovaj tečni gas najvećim delom dolazi iz Azije, cena ovog energenta bi skočila, navodi se u studiji. Ako bi se uvezlo samo dodatnih 25 milijardi kubika, došlo bi do nestašica u Nemačkoj u slučaju tromesečnog embarga na gas.
Na drugoj strani, Nemačka bi morala kompletno da isprazni svoje zalihe gasa preko zime, a te rezerve ne bi mogle da se popune do sledeće grejne sezone. Snabdevanje gasom bi u tom slučaju bilo niže od normalnog u periodu od oktobra 2015. do marta 2016. godine.
Tehnički bi bilo moguće snabdevanje iz alternativnih izvora, pošto je nemačka gasna mreža moderna i ne bi bilo bojazni za mogućnosti transporta.

Drugima je teže
Ono što za Nemačku ne predstavlja problem, postao bi vrlo brzo za druge zemlje EU. Države kao Grčka, Bugarska, Slovačka i Mađarska najveći deo svoje potrošnje gasa pokrivaju ruskim isporukama, a trenutno raspolažu veoma malim rezervama. Osim toga, evropski gasovod nema dovoljno kapaciteta da se potrebe tih zemalja pokrivaju iz drugih zemalja EU. To bi bio dodatan problem i za nemačku vladu jer ona ne bi mogla tek tako da ostale zemlje ostavi na cedilu, navodi se u studiji kelnskog instituta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here