Bez truda nema para

0

Nema socijalne pomoći za one koji ne rade
 

U Novom Južnom Velsu je šest takvih naselja, među kojima područje Ferfild-Liverpul. U Kvinslendu ih je pet, uključujući Kerns i obod Severnog Brizbejna. U Viktoriji četiri, među kojima Vestgejt u Melburnu i Džilong. U Zapadnoj Australiji, Južnoj Australiji i Tasmaniji po jedan.

Kako će to izgledati? Prema rečima pomoćnika ministra za zapošljavanje Luka Hartsujkera, radi se o lokacijama poznatim po visokom stepenu nezaposlenosti, velikom broju ljudi koji traže posao i ova šema mogla bi da im "značajno pomogne" da se nađu na tržištu radne snage. Na Frejzer Kostu recimo, ima 9,2 odsto nezaposlenih, a na severu Brizbejna šest odsto.

 

Ponuda za posao

Objavljivanje spiska znači i da od 1. jula više od 100.000 nezaposlenih, mlađih od 30 godina, neće ipak neće odmah biti skinuto sa socijalnog, kako se očekivalo. Umesto toga, kao prva opcija ponudiće im se dakle da za tu naknadu rade 15 sa

– Treba da rade svi Australijanci koji su sposobni za rad – idealno bi bilo da dobiju platu, ali ako toga nema, onda za socijalnu naknadu – kaže Hartsujker.

Od 1. jula, nezaposleni u područjima koja se nalaze na federalnoj listi moraće da rade šest meseci, 15 sati nedeljno, ukoliko imaju od 18 do 30 godina i duže od 12 meseci primaju socijalnu naknadu za mlade ili za nezaposlene. Mesto gde treba da rade naći će im lokalne vlasti, federalne i državne agencije i neprofitabilne organizacije.

Za svaki dan kada ne dođu na taj posao reskiraju da izgube deset posto od svoje dvonedeljne socijalne naknade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here