EPA-EFE
Kosovske bezbednosne snage

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga general Kadri Kastrati izjavio je da upozorenje SAD o povlačenju trupa predstavlja lošu vest i da bi, ukoliko se to dogodi, Kosovo bilo u vrlo opasnoj situaciji, prenosi Ljajmi.

Kastrati je ocenio da bi to moglo da ugroziti nacionalnu bezbednost Kosova i da bi automatski donelo rizik po kosovske granice. Prema njegovim rečima, Srbija je imala i još uvek ima aspiracije prema Kosovu, pa je, kako je naveo, prisustvo SAD na Balkanu i na Kosovu od vitalnog značaja.

– Nekoliko puta danas sam ponovio da je loša vest što su Amerikanci zaista najavili odlazak vojnih snaga, iz razloga koji mogu da utiču na nacionalnu bezbednost Kosova. To nije posao samo Amerikanaca, ali, ako oni odu, postoji rizik da će se i ostale NATO snage povući – naveo je Kastrati za Ljajmi.

Istakao je i da je pretnja ozbiljna i preporučio da se poslušaju SAD, dodajući da ako SAD stoje iza konačnog sporazuma, ukidanje takse nije problem.

– Ja kao vojnik mislim da je pretnja ozbiljna. Takođe sam preporučio izlazak iz ove situacije, da se prevaziđe nacionalna briga zbog ukidanja takse, iz razloga što mislim da je taksa postigla svoju svrhu. Ako SAD stoje iza nas u konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, ne vidim problem u ukidanju takse – poručio je Kastrati.

Upitan o američkim ulaganjima u vojsku u svim oblastima, istakao je da su SAD potrošile milione dolara da bi Kosovo došlo do ove tačke i da bi povlačenje predstavljalo ogroman gubitak za KBS.

“Amerikanci potrošili desetine miliona dolara da bi došli na Kosovo”

– Amerikanci su nam pomogli 2012-2014. Potrošili su desetine miliona dolara da bi došli ovde. Amerikanci podržavaju vojsku Kosova obukom i to je naše potpisano partnerstvo sa SAD. Obrazovanje, obuka, zajedničke vežbe, to bi bio ogroman gubitak za kosovsku vojsku – ukazao je Kastrati.

Američka vojska uglavnom je koncentrisana u kampu “Bondstil”, koja je izgrađena na Kosovu posle NATO bombardovanja Srbije.

Kamp ima površinu od 3,8 kvadratnih kilometara, a oko 25 kilometara asfaltiranih puteva povezuje preko 300 objekata i 11 stražarskih kula. Broj vojnog osoblja u kampu je poverljiv, a pored Amerikanaca koji su uključeni u misiju Kfor, tu su i Poljska, Češka, Turska, Rumunija, Slovenija i Ukrajina.

Kako se navodi, vrsta oružja koja se koristi nije poznata, ali postoje izveštaji da se nalazi oko 20 “crnih orlova”, jedan “Apache” i nekoliko tenkova M1A2. Vojnicima “Bondstila” se isplaćuje 3.000 američkih dolara, plus 40 odsto odštete za “rizik od rata na Kosovu”.

SAD su upozorile Kosovo da bi u slučaju neposlušnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija u pogledu ukidanja takse, mogle da povuku svoje trupe sa Kosova, podseća Ljajmi.

8 COMMENTS

  1. Kakvi bre generali na Kosovo,bilo ih je za vreme Tita kada ih je proizvodio po kljucu,siptare,hrvate,slovence,ka sto je jedan I jedini Curanoli,ovi samozvani imaju jedino ime ZLOCINCI,a Kosovo je bilo Srpsko I uvek.ce biti bez obzira na izdajice.

    • Koje srpsko kosovo bre lepotane 3 posto dedovce pijandure koji uljuriraju po seoske prodavnice nakon minimalca 95 posto albanske stanovnistvo i sada se pocne ot granice posle nese zna gdece dase postavljaju medjice razmisljajte dobro jer ovog puta bice gorko za vas uplakacese i vase majke ko stosu nase uplakale u godine okupacije kada ste vrsili teror i genocid ovog puta ako samo pokusate videcete stace bude kraj vase ere

      • Druze albanac imas svoju maticnu zemlju albaniju, tako da ce mo vas tamo vratiti, cim zadnji dzip ode eto nas da vratimo nase, oteli jeste ali kako doslo tako otislo…

  2. Hahaha,ovaj tkz\”general\”Curanoli izjavljuje takve gluposti da ce na kraju ispasti da nije NATO u korist Siptara okupirao Kosovo*,i stvorio im nazovi\”drzavu\”,nego da je Srbija okupirala samu sebe. \”Srbija je imala i jos uvek ima aspiracije prema Kosovu\” ovo je toliko sizofrena i smesna izjava-tvrdnja da je ne treba komentarisati,vec je samo evidentirati da bi se ilustrovalo koliko daleko moze ici njihovo ludilo. A ovo su proverive cinjenice: Od 1945 god.kada je preko 90% Siptara na KiM bilo ne funkcionalno nego bukvalno nepismeno,i kada su ih prosvetni radnici iz Srbije po direktivi opismenjavali po ubrzanoj proceduri,tako sto su prvi koje su naucili da citaju i pisu,automatski postajali ucitelji i nastavljali da opismenjavaju svoje sunarodnike. Kad su 60-tih godina stvorili izvestan broj pismenih i skolovanih Siptara,poceli su kroz legalne i ilegalne forme zahtevi za formiranje univerziteta.Narocito su bile aktivne tkz. \”marksisticko-lenjinisticke grupe\”koje su na KiM formirane po uzoru na one iz Enver Hodzine Albanije,gde je marksizam-lenjinizam bio zvanicna ideologija.Posle siptarskih demonstracija 1968,i zahteva \”Kosovo_republika\”,kao utesnu nagradu Beograd formira Univerzitet u Pristini,kao prvi univerzitet za jednu nac.manjinu u Evropi,a zatim i Akademiju nauka. Eto kako je siptarska nac.manjina od 1945 god. sa preko 90% nepismenih za samo 25 god.dosla po nacionalnom kljucu do akademika, generala,pa cak i predsednika Jugoslavije. I danas ti isti Siptari izjavljuju da u \”mrskoj\”Jugoslaviji bili ugnjetavani i da nisu imali prava na svoj jezik,pismo,i na nacionalno izjasnjavanje. Ipak se ovo nije desavalo davno,pa i danas postoje mnogo arhivske gradje i zivih svedoka tih desavanja. Zalosno je sto zvanicna Srbija ne insistira na ovim i slicnim cinjenicama,kojima bi lako mogla pobijati sve njihove lazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here