EPA-EFE
Kosovske bezbednosne snage

Bivši komandant KBS general-potpukovnik Kadri Kastrati, kaže da bezbednosna situacija na Kosovu nije stabilna.

– Bezbednost na severu nije stabilna, moramo prihvatiti realnost i ne lagati građane jer tamo imamo vrlo malu kontrolu, vrlo malo mogućnosti da intervenišemo. Trebalo bi da sednemo sa međunarodnom zajednicom, napravimo strategiju kako pristupiti tom delu, kako preuzeti kontrolu – rekao je on.

Kastrati je ukazao da se “na severu ništa ne plaća, država Kosovo se ne poštuje“ To je, prema njegovom mišljenju, 21 godinu posle rata neprihvatljivo.

Kastrati kaže da je način da građani budu sigurni, a institucije potpune, ulaganje u naoružanje.

– Ako ojačamo vojsku sa opremom i naoružanjem predviđenim zakonom, tada će građani biti sigurniji, a institucije će biti potpunije jer u svojim rukama imaju bezbednosni i odbrambeni aparat na Kosovu. Biće spremni da postepeno preuzmu ovlašćenja od međunarodne zajednice za zaštitu naših granica – rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedno od najvažnijih područja je jačanje vojske, jer od toga zavisi priliv stranih investicija na Kosovo.

Stručnjak za bezbednost Nuridin Ibiši rekao je da se na severu Kosova mogu očekivati inscenirani slučajevi, ali da kosovska policija uvek mora biti spremna da interveniše kako bi se građani osećali sigurno.

– Optimista sam da će Kosovo uskoro dobiti status člana NATO, što bi pomoglo jačanju partnerstva sa drugim zemljama. Imamo veliku grupu međunarodnih stručnjaka koji počinju da primenjuju NATO standarde. Čekamo da program Partnerstvo za mir počne ove godine, što je preliminarna faza pred članstvo – naveo je Ibiši.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here