Bob Dilan dolazi u Beograd

0

Neverovatan muzičar ponovo u Beogradu: Bob Dilan
 

Robert Alen Cimerman rođen je 1941. u Dulutu u Minesoti, a odrastao je u Hibingu, rodnom gradu njegove majke Beatris Stoun. Kao tinejdžer Dilan je najveći deo vremena provodio slušajući radio-stanice koje su puštale bluz, kantri i rokenrol. U srednjoj školi je osnovao dva benda, a u školskom godišnjaku je kao svoju životnu ambiciju napisao da bi voleo da se priključi Litlu Ričardu.

 

U oktobru prošle godine je izdao album "Christmas in the heart", na kojem se nalaze tradicionalne božićne pesme, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.

U okviru ovogodišnje turneje koja počinje 12. marta u Osaki u Japanu, osim u Beogradu, Dilan će održati još jedan koncert u zemljama regiona.

Početkom 1959. Dilan je započeo studije u Mineapolisu i tada se okreće folk muzici. "Tada sam smatrao da rokenrol ima dinamičan ritam i zarazne refrene, ali, po mom mišljenju, pesme nisu bile dovoljno ozbiljne i nisu oslikavale život na realan način. Znao sam da je folk muzika znatno ozbiljnija jer pesme imaju mnogo više tuge, očajanja, vere, dubljih osećanja", objašnjavao je nekoliko puta Dilan svoj "izbor" muzike.

 

Nakon što je napustio studije, Bob Dilan se 1961. preselio u Njujork gde je nastupao po lokalnim klubovima gde su ga primetili ljudi iz producentske kuće "Columbia", sa kojima je ubrzo potpisao ugovor. Prvi album "Bob Dylan" iz 1962, na kojem su se nalazile folk, bluz i gospel numere, prodat je u samo pet hiljada kopija.

 

U maju 1963. Dilan je objavio drugi album "The freewheelin’ Bob Dylan" koji je najavila numera "Blowin’ in the wind", koja je ubrzo postala jedna od himni američkog pokreta za građanska prava.

 

Veliki hit je bila i pesma „A Hard Rain’s a-Gonna Fall”. U januaru 1964. U julu 1965. Bob Dilan je objavio singl "Like a Rolling Stone", još jednu od numera koja se nalazi na listama najboljih pesama svih vremena. Sredinom 1972. Dilan je uradio muziku za film "Pat Garrett and Billy the Kid" Sema Pekinpoa, a iako film nije dobro prošao u bioskopima, ostao je upamćen po sjajnoj pesmi "Knockin’ on heaven’s door".

 

Tokom sedamdesetih i osamdesetih Dilan je eksperimentisao sa muzičkim stilovima, što je naišlo na različite kritike javnosti, a 7. juna 1988. je započeo svoju čuvenu "Never Ending" turneju koja, traje i dalje, a do kraja 2008. Dilan je sa svojim bendom održao više od 2.100 koncerta.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here