Bojkotom protiv dogovora o podeli vlasti

0

Ljut na koaliciju: Ištvan Pastor
 

Politička kriza u pokrajini tako dobija novi zamajac dok lider Srpske napredne stranke i predsednik republičke vlade Aleksandar Vučić demantuje da je dao rok NDS i LSV da do 24. setpembra odluče da li će se pridružiti naprednjacima u rušenju aktuelne pokrajinske vlasti. Tvrdnje demokrata da naprednjaci nastavljaju s kupovinom njihovih poslanika Vučić je nazvao sramotnim.

 

Ustavobranitelji

Predstavnici radikala i DSS, koji su se odazvali Pastorovom pozivu, rekli su da su otvoreni za razgovore o svim temama osim za promenu Ustava. Na promeni najvišeg pravnog akta insistiraju Čankovi ligaši i Mađari, i to je jedan od uslova za njihovu podršku budućoj većini u pokrajinskom parlamentu.

Tadićev NDS je kao razlog za nedolazak na sastanak naveo to što im se podudara sa sednicom Predsedništva stranke, u Čankovoj Ligi su zamerili što nije predložen konkretni dnevni red. U DS, čiji je lider Bojan Pajtić i aktuelni pokrajinski premijer, poručili su da ne bi bilo politički korektno da prisustvuju sastanku na kojem nema ligaša i predstavnika NDS pošto vode razgovore sa ove dve stranke.

To je iznerviralo Pastora koji je burno reagovao na ovaj svojevrsni bojkot.

– Očigledno je da je ambicija nekih od njih da ovo ne uspe. Neće valjda Mađar hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara da ih okupi sve oko stola – rekao je Pastor na vanrednoj konferenciji za medije u ponedeljak.

Prema njegovim rečima, obaveštenje sve tri stanke o nedolasku dobio je od jedne osobe, što je još jedan dokaz da je ono sastavljeno u istoj kancelariji.
Na jučerašnjem okrnjenom sastanku dogovoreno je da se sledeći upriliči u narednih desetak dana kad bi trebalo da se pojave predstavnici svih parlamentarnih stranaka u pokrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here