Borba za srpski jezik traje i dalje

0

Priznanje za njega je i veliko priznanje za Republiku Srpsku: Milorad Telebak
 

Telebak ocenjuje za Srnu da je nagrada značajna jer je dodeljuje baš Matica srpska, kao najstarija kulturna, umetnička i naučna institucija kod Srba.

Zatim, to je stručno priznanje koje se daje na predlog žirija sastavljenog od najistaknutijih srpskih lingvista – univerzitetskih profesora i akademika.

I treće – to priznanje nije entitetsko, ni republičko, već je svesrpsko, ističe Telebak.

Prvi dobitnik ove nagrade je akademik Ivan Klajn, napominje Telebak, koji ističe da Povelju doživljava i kao priznanje Republici Srpskoj.

On ističe da je srpski jezik njegov životni poziv i njegova ljubav te da ga je decenijama predavao u školi i bavio se lektorisanjem živog govora glumaca.

"Kada je izbio građanski rat u BiH, kako nisam bio zdravstveno sposoban da branim srpsku zemlju, branio sam i čuvao ono što sam mogao: srpski jezik, čiji značaj za narod ništa nije manji od značaja teritorije" – navodi Telebak.

Priredio je oko 400 jezičkih emisija na Radiju i Televiziji Republike Srpske, objavio više od 700 tekstova o jeziku u listovima i časopisima, napisao deset jezičkih priručnika.

"Ja sam `servis` za jezičke informacije i kod kuće i na ulici. I ugodno se osećam u toj prosvetiteljskoj misiji" – navodi Telebak.

Milorad Telebak poručuje da je borba za Republiku Srpsku završena potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i da su borci demobilisani, ali da njegova borba za srpski jezik traje i dalje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here