EPA-EFE
Žosep Borelj

Evropska unija nastavlja da pruža Ukrajini vojnu pomoć, uključujući oružje, municiju i vojnu opremu, kao i obuku za vojno osoblje i mogla bi da ove godine odobri prvih pet milijardi evra u okviru Evropskog mirovnog fonda za sledeću godinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbednost Žosep Borelj.

– Predložio sam novi bilateralni višegodišnji paket u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), do pet milijardi evra za narednu godinu. Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor pre kraja godine, kada države članice moraju da se dogovore oko revizije višegodišnjeg finansijskog okvira – rekao je Borelj u ponedeljak na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka Saveta EU za spoljne poslove, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da su razgovori održani u Kijevu uz učešće evropskih ministara pomogli u boljem razumevanju bezbednosne dimenzije situacije u vezi sa Ukrajinom, što je, kako je naveo, bila centralna tema sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

– Razgovarali smo o bezbednosnim obavezama koje želimo da pružimo Ukrajini, pokazujući našu odlučnost da dugoročno stojimo uz Ukrajinu, da odvratimo akte agresije i odupremo se naporima Rusije za destabilizaciju – poručio je Borelj.

On je dodao da se nastavlja obuka ukrajinskih vojnika i da je cilj da se u narednim mesecima obuči 40.000 vojnika, što uključuje i specijalizovanu obuku za pilote borbenih aviona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here