Božićna poslanica Patrijarha: O Kosovu, mitropolitu Jovanu i satani

0

Fonet/Z. M.
Patrijarh poručio narodu na KiM da ostane na svojoj svetinji
 

– I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama – naveo je patrijarh u poslanici koju je pročitao u Patrijaršiji SPC.

Patrijarh je naglasio da se u godini koja dolazi moli da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge.

– Takođe se molitveno sećamo i onih koji bilo gde nevino pate i stradaju, kao i arehpiskopa orhidskog i mitropolota skopskog Jovana koji u tamnici nepravedno izdražava kaznu – ocenio je Irinej.

On je naveo da je slavljenje Božića – "slavljenje Boga ljubavi i istinske čovečje ljubavi", ali da se se događa u "vremenu čovekove upotrebe i zloupotrebe Božijeg davanja", što izaziva poremećaje osnovnog poretka i gubitka smisla života.

– Ljudsko biće po prirodi je stvoreno za ljubav, a u našem vremenu je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života – upozorio je Irinej.

Prema njegovim rečima, čovek je danas u opasnosti više nego ikada, da zameni Boga satanom – "lažnim božanstvom i lažnim znanjem".

– Kad gođe je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije – ocenio je patrijarh Irinej u poslanici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here