Britanija: A gde su Srbiji granice?

0

Primorava na saradnju sa kosmetskim vlastima: Stiven Vodsvort

Vordsvort je, u vestima B92, govoreći o saradnji Beograda i Priština, naveo primere saradnje dve posleratne Nemačke, kao i model koji su uspostavile Irska i Severna Irska.

"Osnovno pitanje je da nađemo način da regulišemo naše nesuglasice po pitanju Kosova. Dvadeset i dve članice EU su priznale Kosovo, pet nisu. Srbija, naravno, to nije učinila", podsetio je Vordsvort.

"Želimo da se nastavi proces evropskih integracija Srbije, dakle moramo da nađemo način da prevaziđemo te razlike koje među nama postoje, jer ne možemo da ih razrešimo", objasnio je Vordsvort.

"Predali ste zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo. Ako se ministri EU slože o tom zahtevu ovog leta i proslede taj zahtev Komisiji na usvajanje, Komisija će uputiti Beogradu sveobuhvatan upitnik, koji sadrži više od 2.000 pitanja", rekao je on.

Neka pitanja bi, u normalnoj situaciji, bila laka za odgovor, rekao je Vordsvort i naveo primer pitanja "kolika je površina i koliko zemlja ima stanovnika".

"Dobar presedan ovde je što je Vlada premijera Vojislava Koštunice, kada je pregovarala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prihvatila da se taj sporazum ne odnosi na Kosovo, koje je pod upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244", ocenio je Vordsvort.

Vordsvort je rekao da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde neće promeniti činjenicu da je 80 odsto članica EU priznalo nezavisnost Kosova i Metohije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here