Youtube/KoSSev - Kosovo Sever Portal
Manastir Devina voda

Iguman manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđel Fotije, hitno je proteran sa prostora Kosmeta, a prištinske vlasti su kao razlog navele nacionalnu bezbednost. Rešenje o proterivanju mu je uručeno bez navođenja krivice, 20. oktobra, istog dana kada je u Prištini trebalo da dobije odobrenu boravišnu dozvolu i privremenu ličnu kartu. Monah Fotije je 13 godina u Devinim vodama i kao državljanin Severne Makedonije, uredno je tražio i dobijao boravišne dozvole.

Pogoršanje situacije

Proterivanje ovog igumana, Eparhija raško-prizrenska je okarakterisala kao otvoren primer kršenja ljudskih i verskih prava.

– Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućile funkcionisanje manastira u kome je otac Fotije služio i započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa KiM. To je neprihvatljivo i pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima KiM – navedeno je u saopštenju.

Aleksandar Raković, istoričar, okarakterisao je ovaj potez kao “progon”.

– Kurtiju trenutno ne dozvoljavaju da na Srbe krene vojnom silom, pa je on progon nastavio drugom metodologijom. Proterao je državljanina Severne Makedonije što govori da ne haje puno ni za zemlje koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova i da će se to u budućnosti desiti i državljanima zapadnih zemalja ako su u sistemu SPC. Ne treba imati iluzija da će se proterivanje završiti na igumanu Dobre vode – kaže on.

Isti recept

Sve je, objašnjava Raković, urađeno kako bi se Srbima, ali i svetu uputila jasna poruka da Priština može da radi šta god poželi. Ovo je, kaže, prevashodno poruka kaluđerima i sveštenicima SPC na KiM da se nikada ne mogu osećati sigurno, ni kod kuće, ni u crkvi, ni na putu.

– Plašim se da je ovo uvertira u mnogo ozbiljnije pretnje za koje Kurti polako pravi scenario. Reč je o planovima koji se realizuju u Ukrajini, a prethodno je trebalo i u Crnoj Gori. Progon monaštva i sveštvenstva na osnovu “administrativnih razloga” je “recept” koji na sreću u Crnoj Gori više nije moguć, ali se događa sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i bojim se da će se primeniti i na KiM. Zakonska rešenja koja je napravila Crna Gora u Đukanovićevo vreme i ono koje je u pripremi na KiM slična. Ako pratimo Ukrajinu sa progonom UPC možemo da vidimo i šta je pretnja i kako će se ostvariti prema SPC na KiM – zaključuje Raković.

Bezumni akt

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je reč o bezumnom aktu Prištine kojim se ograničava delovanje SPC, brutalno krše verske slobode, ali i potvrda da je Kurti u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega srpskog. Apelovao je na međunarodnu zajednu da zaštiti SPC na KiM.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović kaže da je deportovanje oca Fotija, posle 13 godina službe na severu, novi primer kršenja osnovnih ljudskih i verskih prava srpskog naroda. Na društvenoj mreži X je naveo da je on deportovan za nekoliko sati, da nije mogao da uzme lične stvari, o čemu svedoče predstavnici OEBS i Euleksa.

Muzička akademija

Iguman Fotije, Aleksandar Kostovski, je rođen u Skoplju 1981, diplomirao je na muzičkoj akademiji u Sofiji, ali je odabrao monaški poziv. Najpre kao iskušenik 2003. u Markovom manastiru kod Markove sušice u Severnoj Makedoniji. U Sopoćanima se 2005. zamonašio i prešao u manastir Gračanicu, a od 2009. je u Devinim vodama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here