Nikola Đorđević
Srpsko-mađarski poslovni forum

Srbija i Mađarska neguju dobrosusedske odnose praveći klimu koja nikada nije bila bolja kada je reč o političkim odnosima i zajedničkim projektima i imamo odlične temelje za još bolju privrednu, trgovinsku i investicionu saradnju, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je na „Srpsko-mađarskom poslovnom forumu“, koji je danas održan u PKS u sklopu Trinaestog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, istakao da je u teškim trenucima potrebno imati prijatelje i dobre susede i raditi na otklanjanju svih barijera i povezivanju tržišta unutar regiona, kao i približavanju ekonomija Zapadnog Balkana evropskom tržištu.

Poslovni forum u Privrednoj komori Srbije počeo je minutom ćutanja za žrtve tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

„Zajednički infrastrukturni projekti, energetski i saobraćajni, veoma su važni jer će omogućiti snabdevanje energentima građana i privrede i veću energetsku sigurnost i bolje saobraćajno povezivanje“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao da je Mađarska naša kapija ka evropskom tržištu i da je važno obezbediti više „zelenih koridora“ na graničnim prelazima dve zemlje kako bi se privrednicima omogućili niži troškovi poslovanja.

„To je zaista nešto što jeste presudno za našu ekonomiju. Postoji veliki prostor za ulaganja i saradnju naših kompanija, kao što su sektor poljoprivrede, prerađivačka industrija, zaštita životne sredine, industrija otpadnih voda…“, naveo je Čadež.

Zahvalio je Mađarskoj na pomoći Srbiji i regionu u procesu evropskih integracija i zalaganju da EU obezbedi sredstva za izgradnju infrastrukture u našoj zemlji i Istočnoj Evropi. Pozvao je Mađarsku da podrži inicijativu poslovne zajednice Zapadnog Balkana da region i Srbija budu viđeni kao član jedinstvenog tržišta i da se u narednom periodu organizuje sednica saveta „Otvorenog Balkana“ u Budimpešti.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske i kopredsedavajući Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, zahvalio je srpskim privrednicima na velikom interesovanju za saradnju sa kolegama iz Mađarske i najavio još intenzivniju podršku saradnji privrede dve zemlje i organizaciji sastanka saveta Inicijative „Otvoreni Balkan“ u Budimpešti.

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i kopredsedavajući Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, istakao je da ovakvi susreti doprinose odličnim bilateralnim i ekonomskim odnosima i ukazao na činjenicu da je izvoz Srbije u 2012. godini u Mađarsku iznosio 245 miliona evra, dok je 2022. izvoz u tu zemlju bio 1,5 milijardi evra. Uvoz iz Mađarske je u 2012. iznosio 727 miliona evra dok je prošle godine dostigao 2,1 milijardu evra, naveo je Momirović.

Srpsko-mađarski poslovni forum danas je okupio 120 učesnika iz više od 70 mađarskih i srpskih kompanija. Nakon plenarnog dela Foruma održani su bilateralni razgovori srpskih i mađaraskih kompanija iz sektora građevine, metalske industrije, IKT-a, kompanija koje se bave tretmanom voda, otpadom, reciklažom i kompostiranjem, kao i sastanci predstavnika kompanija dve zemlje iz oblasti energetike, farmacije i zdravstvene industrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here