Svetomir Marjanović

Francuske kompanije zainteresovane su da investiraju u Srbiju, pronađu lokalne dobavljače i uključe se u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji, istaknuto je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Kristofera Petita, predsednika Poslovnog saveta Francuska-Balkan u Francuskoj poslovnoj federaciji – MEDEF.

Čadež je u Parizu sa Petitom razgovarao o mogućnostima da francuske kompanije dođu u Srbiju, nađu poslovne partnere i kupuju naše domaće proizvode, po modelu kako je to PKS organizovala sa kolegama iz Nemačke. Takođe, na sastanku je bilo reči o mogućnostima da kompanije iz Francuske, zajedno sa partnerskim kompanijama u Srbiji, budu deo velikog projekta ulaganja u našoj zemlji do 2030. godine i učestvuju u „Ekspou 2027“.

„Prva stvar je da ćemo za vreme Olimpijade, u ‘Srpskoj kući’ koju organizujemo zajedno sa Vladom Srbije, organizovati poslovni forum koji ćemo vezati na jedan sportski događaj, tako da ćemo vodeće francuske biznismene voditi da vide jedan sportski meč, teniski meč Đokovića ili košarkaške reprezentacije, a zatim ćemo razgovarati o poslu“, rekao je Čadež nakon sastanka sa Petitom.

Zatim, navodi, na jesen će u Parizu velikim francuskim kompanijama biti predstavljene mogućnosti za investiranje u „Ekspo 2027“ i Srbiju:

„PKS organizuje veliku posetu francuskih kompanija Srbiji gde će posetiti naše domaće kompanije, proizvodne pogone i fabrike i razgovarati šta mogu da kupuju iz Srbije iz različitih sektora, od IT-ja, građevinskog sektora i proizvodnje građevinskog materijala do nameštaja, i drugo“.

Čadež ukazuje da su francuske kompanije iz različitih sektora pokazale interesovanje za investiranje u našoj zemlji.

„I već sada imamo od jedne velike kompanije listu šta im je potrebno. Mislimo da je vreme da Francuska bude bliža i bolje integrisana sa privredom Srbije“, poručio je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here