Ivana Vukotić

Privredna komora Srbije (PKS) i Vlada Srbije uradiće analizu svih programa podrške namenjenih preduzetnicima i porodičnim firmama kako bi zajedno došli do najboljih rešenja i omogućili im da brže i lakše dođu do subvencija koje daje država, najavio je danas Marko Čadež, predsednik PKS.

Cilj je da mala porodična preduzeća i preduzetnici lakše dođu do neophodnih sredstava za poslovanje i postanu kompanije koje su od preduzetničkog poduhvata prerasle u velike poslovne sisteme, rekao je Čadež na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj preduzetništvu „Ja, preduzetnik” u hotelu Mövenpick Resort and Spa Fruske Terme u Vrdniku.

„Istraživanja pokazuju da se 75 odsto porodičnih kompanija u Srbiji finansira iz sopstvenih izvora, a osnovni problem za male firme je kako da dođu do sredstava u bankama. Želimo sa ovim preduzećima, i na zahtev Kabineta premijerke, da uradimo evaluaciju svih programa pomoći koje država pruža za ovakve kompanije i vidimo šta je ono što može da bude bolje i efikasnije”, rekao je Čadež.

Poručio je privrednicima da im PKS može pomoći u digitalizaciji njihovog poslovanja kroz Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PKS, ali i obučiti ih kako da se priključe procesu zelene transformacije.

Navodi da je u okviru CDT-a počeo program primene veštačke inteligencije za kompanije i da je do sada 30 kompanija primenilo neka od rešenja koje Centar nudi.

Čadež je govoreći o prelasku na „zeleno poslovanje” domaćih kompanija ukazao da im u tom procesu može pomoći Komora kroz HelpDesk PKS koji kompanijama pruža podršku u dostizanju standarda koje je neophodno da ispune kako bi zadovoljili visoke standarde evropskih kupaca, kao i kroz obuke koje PKS organizuje, a kojih je u prošloj godini bilo više od 200 sa preko 12.000 polaznika.

Zato će, između ostalog, zadatak PKS biti da tradicionalna porodična preduzeća spaja sa inovativnom IT zajednicom koja nudi digitalizaciju i savremena inovativna rešenja u poslovanju kako bi se stvorio domaći kvalitetan proizvod za ceo svet.

Predsednik PKS pozvao je danas sva preduzeća u Srbiji da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. koji nudi 83 obrazovna profila, od kojih je 10 novih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here