Čajevi koji otklanjaju upale u telu

0
pixabay.com

Mnoge hronične bolesti povezane su sa upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, karcinoma i artritisa, objašnjava Ale Zozos, registrovani nutricionista.

Stalna borba sa blažom upalom takođe je teška za telo i vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema, piše Real Simple.

Podrška vašem telu u njegovom upalnom odgovoru je višestruki pristup koji uključuje adekvatan san, zdrave navike u ishrani i nekoliko korisnih promena načina života. Ono što jedemo i pijemo, od zelenog čaja do lososa i blitve, može biti moćno oružje za našu borbu protiv upala.

Jedan od najednostavanijih načina da ublažite upalu jeste da popijete šolju čaja.

Odavno smo znali da ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korišćenih biljaka i začina koji se nalaze u raznim mešavinama čaja, imaju snažna protivupalna svojstva.

– Iako nivoi protivupalnih svojstava mogu da variraju od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća – kaže Brin Mekdauel, dijetetičarka.

– Sprovedena istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno piju zeleni ili crni čaj, na primer, imaju smanjeni nivo C-reaktivnog proteina, koji je marker upale u telu – kaže Mekdauel.

Dok ispijanje čaja može da pomogne u podržavanju protivupalnog odgovora organizma, Mekdauel podseća da je uvek važno uzeti u obzir potpunu sliku.

– Da bi se zaista smanjila hronična upala, važno je usredsrediti se na sveobuhvatnu ishranu punu voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i orašastih plodova bogatih nutrijentima, umesto da se usredsredimo na jedan sastojak superhrane – smatra Mekdauel.

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko svojstvo i to je ono što ga čini odličnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja, mada može i samostalno da se skuva.

– Najveća prednosti cimeta je njegova sposobnost da može postepeno da snizi šećer u krvi tako što aktivira oslobađanje insulina – kaže Džesika Ederer koja vodi velnes edukacije.

Zeleni čaj

– Zeleni čaj sadrži jedinjenja za koje se smatra da mogu da suzbiju upalu i blokiraju pro-inflamatorne puteve u telu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti – kaže Mekdauel.

Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte maču, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim jedinjenjima – EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne efekte na metabolizam, zdravlje srca i kontrolu glukoze.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po svojoj intenzivno žutoj boji, a Mekdauel objašnjava da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv izazivača upale u telu.

– Kako kurkuma ima protivupalna svojstva, pokazalo se da pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju bol i upalu. U kliničkom ispitivanju, 139 osoba sa osteoartritisom kolena primetilo je poboljšanje artritičnog bola za 50 odsto pri uzimanju dodataka kurkumina – dodaje Ederer.

Čaj od đumbira

– Koren đumbira ima široku primenu, od ishrane do proizvoda za negu, ali se koristi i za pripremanje čaja – objašnjava Ederer.

Istraživanja su pokazala da đumbir ima protivupalna svojstva koja mogu da pomognu telu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do pojave bola, od bolova u kolenu do bolova u mišićima, pa čak i do menstrualnih tegoba.

Čaj od šipka

Čaj od šipka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protivupalno svojstvo koje je povezano sa bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj od ove biljke smanjuje bol koja se javlja kod osoba obolelih od artritisa kao i kod drugih upala.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj može da zaustavi upalu. Odličan je za konzumiranje u večernjim satima zbog brojnih zdravstvenih prednosti, uključujući rešavanje problema sa nesanicom i olakšavanje tegoba sa varenjem. Čaj od kamilice sa malo meda i limuna je umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here