Cenzura u Rusiji: Pazite kako izveštavate o Ukrajini

0

Radio Eho Moskva emitovao program o Ukrajini, koji izgleda nije bio po meri ruskom državnom nadzornom organu
 

Radio Eho Moskva emitovao je ove nedelje program o Ukrajini u kojem dva novinara iz prve ruke razmenjuju informacije o sukobu između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga bezbednosti na istoku Ukrajine.

 

Novinari Sergej Lojko iz Los Anđeles tajmsa i Timur Olevskij iz ruske nezavisne televizije Dožd, razgovarali su posebno o sukobu oko aerodroma u Donjecku, koji je nastavljen uprkos prekidu vatre postignutom 5. septembra u Minsku.

 

Ruska nadzorna agencija sasopštila je da emitovani program "sadrži informacije koje opravdavaju ratne zločine", ne navodeći druge detalje.

 

Glavni i odgovorni urednik radija Aleksej Venediktov odbacio je te tvrdnje i dodao da će podneti tužbu na upozorenje.

 

Prema ruskom zakonu, medijima preti zatvaranje ukoliko za godinu dana dobiju dva upozorenja od Roskomnadzora.

 

Radio Eho Moskva je na meti kritika Kremlja, iako je većinski vlasnik tog medija ruski gasni gigant Gasprom.

 

Većina ruskih elektronskih i pisanih medija nalaze se pod nadzorom Kremlja, koji pokušava da ukroti i nezavisne medije, koje su, prema vlastima, pod velikim uticajem Zapada.

 

Ruski parlament je u septembru usvojio zakon kojim se ograničava strano vlasništvo u medijima u Rusiji na 20 odsto. Većina televizijskih stanica kontroliše država, a većina listova i časopisa je naklonjena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, mada su neki štampani mediji u vlasništvu stranaca, poput poslovnog lista Vedomosti i ruskog izdanja časopisa Forbs, često kritični prema politici Kremlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here