Česi i Slovaci neće NATO trupe

0

Može NATO, ai ne i njihovi vojnici: Ne dolasku NATO trupa na teritoriju Češke i Slovačke
 

Premijeri Češke i Slovačke poručili su da ne žele strane NATO trupe i vojne baze na svom teritoriju.

 

Iz Praga je stigla jasna i nedvosmislena poruka – NE dolasku NATO trupa. Usledio je identičan stav Slovačke.

 

Slovački premijer Robert Fico rekao je da će njegova zemlja ispunjavati sve obaveze prema NATO savezu, ali dolazak stranih trupa u Slovačku ne dolazi u obzir.

 

"Ne mogu da zamislim strane trupe na našoj teritoriju ni njihov dolazak u formi nekih baza", poručuej Fico, čija stranka ima apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini.

Istovremeno, Slovačka zagovara bolje odnose i saradnju sa Rusijom, u skladu sa energetskim i ekonomskim interesima.

 

Stavovi Češke i Slovačke su dijametralno suprotni od onih u Varšavi – Poljska je zatražila dodatne NATO trupe i pre nego što je američki predsednik Barak Obama na poslednjoj evropskoj turneji počeo zagovarati veću vojnu prisutnost Alijanse.

 

Slovački premijer Fico podseća na invaziju trupa nekadašnjeg SSSR-a na Čehoslovačku 1968. i ističe da je to jedan od razloga zašto je njegova zemlja osetljiva na stranu vojnu prisutnost. Sličan argument istakli su u Pragu.

 

Istovremeno, u zemljama u kojima su već stigli dodatni NATO vojnici pojavljuju se problemi u odnosima lokalnog stanovništva i Alijanse.

 

U Latviji se žale na dolazak NATO vojnika i tvrde da se neki od njih "ponašaju se kao svinje, piju, napadaju djevojke, uriniraju i povraćaju u javnosti – kao da su okupatori".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here