Češka neće jačanje NATO-a!

0

Sedište NATO (Foto: Ilustracija)
 

"Češka ne poziva na jačanje vojnog prisustva NATO jer bezbednosna situacija u zemlji to ne iziskuje. Poljska i pribaltičke zemlje traže od NATO da pojača vojno prisustvo na starom kontinentu. Mislim da takvo prisustvo ima logike samo u vezi s bezbednosnom situacijom", rekao je danas u Beču češki premijer.

 

Sobotka je rekao novinarima da možda još godinama neće biti potrebno povećavanje brojnosti trupa NATO. Predsednik SAD Barak Obama je danas u Varšavi tokom razgovora s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim, obznanio svoju inicijativu za jačanje istočne granice NATO, duž linije dodira s
Rusijom i rekao da će za to zatražiti od Kongresa (Skupštine) SAD milijardu dolara.

 

Obama je popodne u Varšavi predsednicima Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Litvanije, Letonije i Estonije, obećao da će s njima rame uz rame biti SAD i svi ostali saveznici u NATO.

 

Češka neće NATO trupe!

 

"Zemlje koje predstavljate, upustile su se u demokratske reforme. Apsolutno sam uveren da je NATO osnova bezbednosti ne samo za NATO, već i za SAD", kazao je Obama na sastanku sa predsednicima novijih članica NATO.

 

Dok se neke od njih plaše da je i njihova bezbednost ugrožena sukobima u Ukrajini i pogoršanjem odnosa Zapada i Rusije, u Češkoj i Slovačkoj čuju se bojazni da bi dolazak novih trupa zapadnih saveznika na njihovu teritoriju samo povećao napetost u regionu.

 

"Mislim da je učešće američkih snaga u stvari samo simbolično. Reč je o nekoliko stotina komandosa. Ne mislim da bi to povećalo napetost. To je prirodna posledica aneksije Krima, odnosno teritorijalne ekspanzije Rusije", kazao je predsednik Češke Miloš Zeman uoči sastanaka sa Obamom u Varšavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here