pixabay.com
Prag

Češka izgleda pokušava da postane jedan od predvodnika antiruske politike u Evropi, ali uprkos tome neće sve zemlje Evropske unije pristati na predlog Praga da se ruskim diplomatama zabrani kretanje po EU, smatraju ruski eksperti.

Zvanični Prag je potvrdio pisanja zapadnih medija o tome da je Češka pokrenula inicijativu da se ograniči kretanje ruskih diplomata unutar Šengen zone.

Prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“, Prag je prošle nedelje, u okviru pregovora EU o 12. paketu antiruskih sankcija, predložio izdavanje viza i boravišnih dozvola ruskim diplomatama koje bi im omogućile da se kreću samo unutar teritorije zemlje domaćina, a ne po celoj teritoriji Šengena.

Tako će ruskim diplomatama biti zatvoren put ka ostatku šengenske zone. Češka je svoj predlog obrazložila tvrdnjom da se ruski obaveštajci navodno često kreću po teritoriji EU pod maskom diplomata.

Pored toga, ističe se da će zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ubuduće, kada putuju u EU, morati da koriste isključivo biometrijske pasoše, jer ih je „teže falsifikovati“.
Ruski ekspert Aleksej Zudin kaže da, najverovatnije, Prag na taj način pokušava da reši neke svoje probleme sa EU.

– Češke elite, kao i vladajući krugovi većine – ali ne svih – evropskih država, ne stavljaju interese svojih zemalja u prvi plan, nego se potčinjavaju direktivama Brisela i SAD. Najverovatnije, Češka na taj način pokušava da ojača svoje pozicije u Evropskoj uniji i istrguje kako bi izvukla neke manje privilegije – smatra Zudin.

Drugim rečima, Češka trguje i traži od EU da zatvori oči pred nekim njenim „grehovima“ u zamenu za jačanje konfrontacije sa Rusijom, pojasnio je on.

– Konkretno, poznato je da Češka ne poštuje u potpunosti standarde koje je Brisel uspostavio za prijem migranata i moguće da češko rukovodstvo u ovom slučaju pokušava da napravi određenu “kompenzaciju”. Ovakva utilitarna upotreba rusofobije tipična je i za niz drugih zemalja Istočne Evrope, pre svega za Baltičke zemlje i Poljsku, a već neko vreme aktivnu ulogu igra i moderna Češka – navodi Zudin.

Kremlj je predloge o ograničavanju kretanja ruskih diplomata u EU nazvao „još jednom antiruskom glupošću“.

Ovo nije prvi put da Prag vodi rusofobnu politiku. Štaviše, Češka je prva zemlja koja je zamrzla ruske nekretnine u inostranstvu, što je izazvalo oštru reakciju Moskve.

Na udaru se našlo rusko preduzeće „Roszagransobstvenost“ koje upravlja mnogim nekretninama u Češkoj koje su u vlasništvu Rusije. Unošenjem na nacionalnu sankcionu listu u novembru je zamrznuta sva imovina kojom to preduzeće upravlja u Češkoj.

Moskva je otvoreno poručila da će u slučaju formalizovanja tih neprijateljskih koraka biti analizirano šta Česi imaju u Rusiji i da će uslediti ruski odgovor.

Osim toga, kontraobaveštajna služba te zemlje u godišnjem izveštaju Službe bezbednosti nazvala je Moskvu najvećom pretnjom Češkoj. Ruski eksperti objašnjavaju da Češka u svojim dokumentima označava one pretnje koje su važne za SAD, a ne za nju, pošto nema suverenitet u bezbednosnim pitanjima. Nedostatak suvereniteta u pitanjima odbrane posledica je članstva Češke u NATO.

Ruski eksperti napominju da još neke evropske zemlje, poput Poljske i Finske, igraju na kartu rusofobije. Za razliku od, recimo Poljske koja se zalaže za oštre mere u borbi protiv Moskve u vojnoj sferi, Češka je zadužena za pozive na diplomatska i ekonomska ograničenja.

Prema rečima ruskih stručnjaka, Češkom sada vladaju predstavnici političkih snaga koji imaju za cilj pogoršanje odnosa sa Moskvom, a u toj zemlji se promoviše antirusko raspoloženje.

To je posebno došlo do izražaja 2020. godine, kada je eskalirao diplomatski sukob zbog rušenja u Pragu velikog spomenika oslobodiocu češke prestonice 1945. godine, maršalu Crvene armije Ivanu Konjevu.

Eksperti ističu da se češka politika drastično promenila nakon što je zemlja ušla u NATO 1999. godine, a negativan stav prema Moskvi za sada Česi ne planiraju da promene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here