Tanjug
Kiseli kupus

Kiseli kupus spada u fermentirano povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti i veruje se da je prvi put napravljen u Kini pre više od 2.000 godina. Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije.

Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.

1. Odličan izvor korisnih hranljivih materija

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, a kao fermentisana hrana podstiče rast korisnih probiotika koji su važni za zdravlje probave. Nutritivna vrednost hrane, poput kupusa, može se obogatiti fermentacijom i to nam olakšava varenje.

To je zato što kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, što nam zauzvrat pomaže da apsorbujemo više njegovih hranljivih materija.

2. Jača imuni sistem

Zbog visokog sadržaja vitamina C, kiseli kupus utiče na regeneraciju ćelija, jača imuni sistem i igra ključnu ulogu u stvaranju kolagena – glavnog elementa za skoro svaki deo tela, uključujući organe, vene, kožu, mišiće, kosu i kosti.

3. Čuva srce

Kiseli kupus čuva zdravlje srca jer sadrži visoku količinu vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Osim toga, kiseli kupus je jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja kalcijuma u arterijama.

4. Pozitivno utiče na raspoloženje

Određeni sojevi probiotičkih bakterija, uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria, koji se obično nalaze u fermentisanoj hrani, mogu poboljšati simptome anksioznosti i depresije. Oni to čine tako što promovišu zdraviju ravnotežu u crevima i kroz njihovu proizvodnju jedinjenja zvanih kratkolančane masne kiseline koje pomažu u smanjenju upale i promovišu zdravije okruženje creva.

Fermentisana hrana takođe može podržati raspoloženje i ponašanje tako što podstiče unos mikronutrijenata koji balansiraju “raspoloženje” u crevima, kao što su magnezijum i cink, piše “BBCgoodfood”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here