pixabay.com

Postoji stanje koje se zove nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), a radi se o ozbiljnom problemu koji ponekad ne daje jasne simptome. Normalno je da jetra deponije određenu količinu masti.

Međutim, u nekim slučajevima jetra deponuje količine koje kompromituju njen pravilan rad i ta masnoća prouzrokuje upalu. To može da dovede do ciroze kod koje oštećeno tkivo zamenjuje normalne ćelije jetre, piše medicinska stranica Medivizor.

Uzroci NAFLD uključuju gojaznost ili prekomernu telesnu težinu, visok nivo triglicerida u krvi, preddijabetes ili dijabetes tipa 2.

Briga o jetri

Prema smernicama o ishrani za Amerikance, umereno konzumiranje alkohola definiše se kao konzumiranje do jednog pića dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

Ova definicija odnosi se na količinu konzumiranu u bilo kom pojedinom danu i ne bi trebalo da se shvati kao prosek tokom nekoliko dana.

Neke od zanimljivosti vezanih za jetru

Jetra ima najmanje 500 različitih funkcija u telesnim procesima. To je organ koji je ujedno i žlezda i stvara važne hemikalije za svoje brojne procese.

Jetra je krvni filter, kao i bubrezi, koji uklanja toksine iz krvi. Takođe, razgrađuje stare krvne ćelije i proizvodi proteine za zgrušavanje krvi. Jetra deponuje minerale i vitamine A, E i K, koji su topivi u mastima.

Neophodna je za varenje hrane. Neke od tih funkcija uključuju stvaranje žuči koja je potrebna za razgradnju masti. Žuč takođe pomaže u metabolizmu proteina.

Osim toga, jetra takođe deponuje glukozu u obliku glikogena i pomaže u održavanju odgovarajuće količine glukoze u krvi, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here