Iz jednog od kibuca neposredno uz liniju razdvajanja sa Pojasom Gaze, područja u kome je bilo teških borbi i ljudskih žrtava u sukobu Hamasa i Izraela, u ponedeljak ujutro je evakuisano deset srpskih državljana, uključujući i mališana koji ima samo nekoliko godina.

– Oko 9.00 izraelske pozadinske vlasti uspele su da evakuišu 10 Srba, od čega su polovinu činila deca, uključujući i dečaka koji je predškolskog uzrasta. Reč je o rezidentima Izraela, Srbima sa dvojnim državljanstvom koji su živeli u ovom delu zemlje. Trupe Hamasa su prodrle u ovaj kibuc i tokom prva dva dana tu su se vodile žestoke borbe. Mada su svi bili u skloništima, kao i ostali stanovnici ovog mesta, bili su u neposrednoj opasnosti i preživljavali su dva najstravičnija dana brinući za svoju decu. Naša ambasada je i zvaničnim i nezvaničnim kanalima činila sve da bi se što pre evakuisali i, hvala bogu, svi su sada na bezbednom. Prebačeni su u sigurnija područja zemlje sa ostalim stanovnicima tog mesta – ističe Aleksandar Nikolić, konzul Srbije u Izraelu, i dodaje da predstoji evakuacija još nekoliko desetina Srba sa dvostrukim državljanstvom iz još nekoliko kibica u blizini Zelene linije.

Istovremeno, tri dana traje potraga za Morom Mihalekom, unukom dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, koji je nestao u blizini Pojasa Gaze prvog dana sukoba.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here