EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kritikovala je aktuelnu kosovsku vladu zbog načina na koji vodi spoljnu politiku.

Čitaku je naglasila da vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti nanosi veliku štetu Kosovu i time što još uvek nije imenovala ambasadore u zemljama iz kojih ih je povukla.

– Moramo imati na umu da se politički pejzaž u Sjedinjenim Američkim Državama menja. Vreme ne radi u korist Kosova i mi na Kosovu moramo biti svesni da Amerika prema nama nema beskonačan ili večan dug. Moramo biti aktivni, moramo biti oprezni. Vlada je potpuno uzdržana u spoljnoj politici. To nisu samo SAD, većina naših diplomatskih misija su bez ambasadora – rekla je Čitaku.

Ona je ponovila da je neimenovanje ambasadora uzdržavanje od ostvarivanja jednog od najvažnijih elemenata Kosova.

– Ovo nije samo poruka koju šaljemo zemlji domaćinu. U diplomatiji u trenutku kada ne šaljete ambasadore, sledeći korak je zamrzavanje diplomatskih odnosa. Postoji potpuni nedostatak planiranja i kapaciteta za upravljanje – poručuje Čitaku.

Prema njenim rečima, procedura za izbor novih ambasadora je dugačka.

– Čak i ako danas imamo imena, ona moraju proći kroz interne procese, u parlamentarnim odborima, zatim ih moraju poslati da dobiju saglasnost u zemlji domaćinu, onda je to postupak podnošenja akreditiva, potrebni su meseci da bi se to sve uradilo – rekla je ona.

Čitaku smatra da bi nepostojanje stava o Vašingtonskom sporazumu i neimenovanje ambasadora u ključnim zemljama moglo naneti štetu Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here