Crne prognoze: Pred Ukrajinom teške godine

0

Beta/AP/S. C.
Pred Ukrajinicma nekoliko izuzetno teških godina
 

BDP Ukrajine  2015. godine nastaviće  da pada i biće smanjene plate. Inflacija će dostići 20 odsto, a nivo nezaposlenosti će "skočiti" sa 9,3 na 12 odsto. Samo siva ekonomija i masovna imigracija Ukrajinaca mogu pomoći da nivo nezaposlenosti ostane na niskom nivou, piše Ohrimenko za ukrajinske "Vesti". On ne odbacuje mogućnost da  mala i srednja preduzeća masovno bankrotiraju.

Tek 2016. godine  BDP će prestati da pada, iako će se devalvacija grivne i rast cena nastaviti. Nezaposlenost će porasti do 15 odsto. Prestaće da radi većina mašinskih i hemijskih fabrika, a biće smanjen  i broj malih i srednjih preduzeća koje su radile za te fabrike.

Glavni spas Ukrajinaca postaće siva ekonomija. Gazde neće uvek pošteno isplaćivati radnike, ali će ih kako – tako isplaćivati, za razliku od "bele ekonomije" gde će zadržavanje plata biti obična pojava.

Do 2017. godine BDP Ukrajine će usporiti rast za oko 0,5 odsto, a Ohrimenko smatra da će se 2017. godine završiti borba oligarha i da će novac iz of-šornih zona biti vraćen u zemlju, što će pomoći oporavku biznisa.

Ukrajina će ponovo uspostaviti poslovne veze sa zemljama Zajednice Nezavisnih Država (ZND – iznikao iz SSSR-a) i početi da izvozi svoje proizvode u te zemlje, jer odnosi sa EU neće moći da pokriju potrebe za eksportom.

EU će kupovati samo gvožđe i kukuruz. Tržište EU nikada neće zamijeniti ZND, jer je eksportni potencijal isuviše različit, upozorava Ohrimenko. Nivo nezaposlenosti biće smanjen do 12 odsto, ali inflacija će ostati na 15 odsto.

Ovaj ekspert za 2019. godinu prognozira rast BDP Ukrajine od pet odsto i  rast plata do nivoa pre Majdana. Mnoga obećanja, kako piše autor,  ostaće i tada samo – obećanja i parole.

Tako će i 2019. godine ukrajinski političari govoriti da se treba boriti protiv korupcije, da su potrebne reforme, da je Ukrajina izabrala evropsku budućnost…

Tvrdiće da će u najskorije vreme biti ukinute vize i da će se otvoriti zona slobodne trgovine sa EU, i da će se, možda, u budućnosti Ukrajina učlaniti u EU i NATO… Sve kao i do sada – smatra Ohrimenko.

Ukrajinci nezadovoljni kvalitetom života

Novo istraživanje pokazalo je da većina Ukrajinaca smatra da im se životni standard pogoršao u poslednjoj deceniji. Građani su u anketi agencije "Galup" iz SAD dali ocjenu 4,3 za kvalitet života na skali do 10, što je najniža vrednost u poslednjoj deceniji. Prošle godine prosečna ocena bila je 4,8.

Oko 66 odsto anketiranih na zapadu Ukrajine reklo je da se ekonomska situacija u zemlji pogoršava, u poređenju sa 55 odsto prošle godine, prenosi list "Vesti".

Većina građana na jugoistoku Ukrajine, njih 80 odsto, reklo je da je ekonomija oslabila za 20 odsto na godišnjem nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here