Crni dani dolaze: Manje plate i penzije

0

Penzionerima plaća smanjenje penzija (Foto: Ilustracija)
 

Kako je rekao saradnik tog ekonomskog biltena Miladin Kovačević, procena ušteda u tom intervalu bi zavisila od toga da li će plate i penzije biti smanjenje za 10 odsto ili 15 odsto i da li će doći do smanjivanja svih penzija ili samo onih iznad proseka.

 

"Ako procenjeni iznos (ovogodisnjeg koosolidovanog) deficita smanjimo za, na primer, 20 milijardi dinara, to znaci da bi se deficit spustio na 200 milijardi dinara, a njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije sa šest na oko 5,4 odsto", rekao je on na predstavljnju novog broja biltena MAT.

 

Kako je dodao, ako se dodaju i rashodi ispod crte, poput garancija, što je oko 250 do 260 milijardi, deficit bi bio oko sedam odsto BDP-a. Kovačević je napomenuo da je deficit budžeta od oko 220 milijardi dinara procenjen na osnovu konolidovanog deficita Srbije u prvih sedam meseci ove godine.

 

Uštedu koju bi budžet imao smanjivanjem plata u javnom sektoru i penzija u MAT-u su izračinali na osnoviu nekoliko simulacija koje su uradili i koje podrazumevaju i različite procente i kombinacije umanjenja. Prema jednoj od simulacija koje su urađene u MAT-u, linearno smanjivanje od 10 odsto donelo bi uštede od 67 milijardi dinara godišnje, dok bi umanjenje od 15 odsto donelo uštede od 101 milijardu dinara.

 

Ušteda je, prema recima Kovačevićae, u prvom slučaju oko 567 miliona evra, a u drugom oko 856 miliona. Ako bi se, kako je rekao, plate smanjile 10 odsto linearno, a penzije progresivno, dobile bi se uštede od 49 milijardi dinara. Kovačević je naveo i primer da bi se u slucaju da se plate linearno smanje za 15 odsto, a penzije progresivno, iznad određenog iznosa za 15 odsto, uštedelo u budžetu 74 milijarde dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here