Vesti
Đaci Škole "Sveti Sava" sa vladikom i sveštenstvom

Episkop australijsko-novozelandski Siluan boravio je protekle sedmice u kanonskoj poseti parohijama SPC na Novom Zelandu. U nedelju, 12. novembra, uveličao je proslavu hramovne slave u crkvi Svetog kralja Milutina u Oklandu, gde je tim povodom služio liturgiju.

Deca iz Škole „Sveti Sava“ izvela su svečani program u crkvenoj porti

Vladiku Siluana je u najvećem gradu Novog Zelanda dočekao veliki broj članova srpske zajednice, a najmlađi su ga pozdravili rečima: „Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje“.

Deca i mladi su odigrali splet tradicionalnih igara

Tokom liturgije, episkopu su sasluživali Goran Ćećez iz Sidneja, protonamesnik Predrag Grubački iz Velingtona, protojerej Sava Antić iz Oklanda, kao i protođakon Petar Mrakić iz Sidneja. Na samom početku liturgije, vladika je u činove čteca rukoproizveo Igora i Darija Milićevića iz Oklanda, kao i Mateju Brašića iz parohije Sv. Save u Velingtonu, objavila je Mitropolija australijsko-novozelandska na svojoj fejsbuk stranici.

Episkop Siluan sa sveštenstvom i čtečevima

U svojoj besedi, vladika je govorio o liku i delu Svetog kralja Milutina kao vrlog vladara, neimara i dobrotvora, brižnog stranoprimca, pokajnika i molitvenika.

Slavski kolač i žito

„Episkop Siluan je takođe ukazao na to da svi treba da se trudimo na hrišćanskom putu, pribegavajući Bogu iz sve duše da nam pomogne da u svemu ispunjavamo njegovu svetu volju, da proslavljamo njegovo presveto Ime, i to pre svega životom i delima kao što su to činili naši sveti preci i svi bogougodnici kroz vekove“, piše na stranici Mitropolije.

Zaslužnim parohijanima uručene su arhijerske zahvalnice

I ove godine na praznik Svetog kralja Milutina u Oklandu su se lomila dva slavska kolača: jedan za hramovnu slavu, a drugi pripremljen od strane udruženja pčelara ove parohije. Ovogodišnji domaćin hramovne slave Miloš Zvijer predao je četvrtinu slavskog kolača Marku Joviću, dok je pčelar Ivan Brndušić predao četvrtinu slavskog kolača pčelaru Nedeljku Zvijeru.

Srpska mladost i lepota na Novom Zelandu

Posle verskog dela proslave, usledila je trpeza ljubavi koju su pripremile članice lokalnog Kola srpskih sestara. Okupljenima se tokom svečanog programa predstavila i dece iz Škole Sveti Sava pri ovoj parohiji, koje je vladika Siluan s oduševljenjem pozdravio i pohvalio za izuzetnu priredbu. Episkop je zatim govorio o značaju očuvanja naše vere, kulture i pravoslavnog svetosavskog identiteta.

Vernici su ispunili crkvu na hramovnu slavu

Proslavi su se priključili i vernici iz okolnih pravoslavnih crkava, a episkop Siluan je u ponedeljak posetio novi hram Ruske pravoslavne zagranične crkve u Oklandu.

Poseta Velingtonu

Tokom posete Novom Zelandu, episkop Siluan je najpre boravio u Velingtonu. U glavnom gradu je obišao crkvu Svetog Save i upoznao se sa radovima na održavanju i uređenju prvog hrama SPC na Novom Zelandu. Vladika je pohvalio dosadašnji rad ove malobrojne parohijske zajednice i dao blagoslov za nastavak u istom smeru.

Takođe, episkopa Siluana je primio Mitropolit novozelanski Carigradske patrijaršije Miron, u sedištu Mitropolije u Miramaru.

1 COMMENT

  1. Шта друго да чувамо? То је све што имамо. Веру и културу.
    Пре примања хришћанства, Срби су се купали у три мора. Данас се главни град Србије купа у отпадним водама Европске канализације док Срби беже са Балкана и хвале се целом свету, својом вером и културом.
    Помози Боже, ако може!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here