Čuvari muzičkog blaga Srbije

0

 

Lepota i mladost: KUD Horgoš
 

Grad Zrenjanin i mesna zajednica Mužlja proteklih nekoliko dana bili su domaćini dva najznačajnija festivala narodne muzike i folklora mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini – 38 po redu Durindo i takođe tradicionalnog Đenđešbokreta (biserni buket), koji se po 51 put održava u Banatu.
Đenđešbokreta je festival folklora koji paralelno prati Durindo, festival izvorne muzike i narodnih instrumenata, a kako su istakli organizatori, festival je značajno obogatio i proširio turističku ponudu grada Zrenjanina i od ove godine biće uvršten u zvanični kalendar priredbi grada, a samim tim i Vojvodine i Srbije.
Festival je počeo svojevrsnim etno-bazarom uz prisustvo nekoliko hiljada okupljenih gostiju iz Australije, Nemačke, Austrije, Budimpešte, a zvanično ga je otvorio ambasador Republike Mađarske u Srbiji, njegova ekselencija Oskar Nikovic.

Dobri domaćini: Folkloraši Mužlja
 

– Svi ansambli igrali su od srca i izuzetno nam je drago što smo bili u prilici da ugostimo brojne prijatelje iz inostranstva, kao i ansamble iz Mađarske i Beča – istakla je Ildika Sabo, jedan od organizatora oba festivala…
– Prelepo je bilo ovih dana u Zrenjaninu i Mužlji, mestu gde sam rođen i gde sam sa roditeljima živeo prvih 10 godina života. Sada smo u Australiji, ali ćemo gledati da i narednih godina u vreme festivala, obavezno budemo ovde. Videli smo neke stare prijatelje, uživali u staroj izvornoj mađarskoj muzici i velikoj veštini ovih mladih folklorista – naglasio je Robert Kovač iz Adelejda…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here