Cvetković: Cilj nam je veća zaposlenost

0

On je, na okruglom stolu "Nove smernice za ekonomski rast", najavio niz stimulativnih mera za zaustavljanje rasta nezaposlenosti i povećanje privrednih aktivnosti.

 

Cvetković je rekao da se neće čekati da strateški investitori "zakucaju" na vrata i da će se vlada angažovati na njihovom traženju u Evropi i svetu.

 

Cvetković je izjavio danas da se za sada ne zna ko će biti kandidat za funkciju guvernera Narodne banke Srbije i da tek predstoje razgovori na tu temu, ističući da ne očekuje poremećaj makroekonomske stabilnosti u zemlji zbog ostavke guvernera.

"Ne mislim da institucije zavise od pojedinaca. Kao što se promeni premijer, ministri i predsednik države, tako se isto menjaju i guverneri i ne mislim da će ovo uzdrmati sistem za koji smatram da je stabilan," rekao je Cvetković.

On je istakao da će biti obezbeđena sredstva za realizaciju izvoznih poslova preduzeća i jačanje institucionalnih kapaciteta za osvajanje novih tržišta.

"Radiće se na identifikaciji sektora koji imaju izvozni potencijal, a biće stavljen i akcenat na mala i srednja preduzeća koja, iako su ranjiva u recesiji, imaju potencijala", rekao je Cvetković.

On je najavio fiskalne stimulanse koji će podstaći rast domaće tražnje i investicije u infrastrukturu. Premijer je rekao da će se raditi i na podsticanju efikasnosti javnih preduzeća kao i njihovih ulaganja i da će za to biti date državne garancije.

On je naročito ukazao na ulaganja u sektor energetike, istakavši da će od 1,6 milijardi evra, predviđenih za te namene, samo za EPS i "Srbijašume" biti opredeljeno 700 miliona evra, što iznosi pet odsto BDP-a.

 

Najavljujući i posebne stimulativne mere u visokogradnji, on je istakao da je fiskalni stimulans "težak" 20 miliona evra, što treba da pokrene stanogradnju u vrednosti od 300 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here